Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den då 25-åriga arkeologen Birgitta Skarin Frykman deltog 1966 vid den stora utgrävningen av Eketorps borg på Öland. Hon valde att då att själv ta sig an ett sidoprojekt – som förblev okänt för allmänheten i nästan 60 år. Foto: Privata bilder/Daniel Lindskog

Okända utgrävningen av Treby borg på Öland: Fynd visas upp 60 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Under lång tid har den allmänna uppfattningen varit att det inte funnits några kända fornfynd från den ”bortglömda borgen” Treby borg på Öland. Men för fem år sedan fick arkeologen Helena Victor ett samtal från Göteborg som förändrade allt.

Se vilka fynd från järnåldern som låg gömda i lådan – i klippet ovan.

Det var efter uppmärksamheten kring utgrävningarna i Sandby borg som arkeologen Helena Victor 2018 fick samtalet från sonen till den då nyligen bortgångna etnologiprofessorn Birgitta Skarin Frykman.

I mammans bostad hade sonen hittat en låda märkt ”Treby borg, Kalmar läns museum” och undrade om det fanns intresse av att ta del av innehållet.

– ”Ja, jag är väldigt intresserad” sa jag, berättar Helena Victor.

Grävde på Eketorps borg

I lådan fanns dokumentation, ritningar, foton – och föremål från en provgrävning som gjorts i Treby borg 1966.

Den då 25-åriga arkeologen Birgitta Skarin Frykman deltog i den stora utgrävningen av Eketorps borg under sena sextiotalet, och ska då ha fått i uppdrag att provgräva även på Treby borg, som ligger sju kilometer norr om Eketorp.

Rapport om fynden publiceras efter 58 år

Kort efter grävningen sadlade hon om akademiskt och blev sedermera professor i etnologi vid Göteborgs universitet.

Varför hon aldrig slutförde någon rapport om fynden vid Treby borg på Öland vet ingen riktigt. Klart är i alla fall att fynden nu sammanställts i en rapport som kommer att ges ut – 58 år efter att hon gjorde utgrävningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.