Vimmerby vill bevara skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av invånarna i Vimmerby, 6 504 personer, röstade i folkomröstningen. Resultatet blev en klar majoritet för att behålla de tre landsbygdsskolorna.

Drygt 86% av de som röstat vill bevara skolorna i Djursdala och Gullringen. I folkomröstningen fanns tre alternativ behålla skolorna, lägga ned dem eller så kunde invånarna välja alternativet att inte ta ställning.

”Jag röstar för att bevara skolorna och förskolorna på landsbygden i Vimmerby kommun under den här mandatperioden och överlåter åt kommunens förtroendevalda att besluta om besparingen på andra områden inom skola och förskola.” 

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Så löd alternativet som fick flest röster. Totalt var det 6 504 av de 12 248 röstberättigade i kommunen som valde att rösta i valet om skolnedläggning.

Rådgivande folkomröstning

Folkomröstningen gäller framtiden för skolorna i Djursdala och Gullringen samt förskolan i Pelarne. Den politiska majoriteten beslutade i slutet av förra året att de båda skolorna och förskolan ska stängas för att komma till rätta med det stora underskott som finns i budgeten.

På torsdag senare i veckan kommer kommunstyrelsen hålla ett extrainsatt möte för att besluta om folkomröstningen. Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) är nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det här är ett tydigt besked från väljarna. Det är vi glada för, vi har kämpat för det här i snart ett år, säger hon.

Rösträkningen gick snabbt

Sammanlagt satt 24 personer och räknade rösterna. Den första prognosen var att resultatet skulle vara färdigt under måndagskvällen, men det kom strax efter lunch.

– Vi befarade att det skulle bli en nattföreställning men så blir det inte, sa Bengt Westrin som är assistent till valsamordnaren, under rösträkningen.

Så har Vimmerby röstat

Alternativ A – Jag röstar för att lägga ner skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarne

606 röster

9,3 %

Alternativ B – Jag röstar för att bevara skolorna och förskolorna på landsbygden i Vimmerby kommun under den här mandatperioden och överlåter åt kommunens förtroendevalda att besluta om besparingen på andra områden inom skola och förskola

5 644 röster

86,65 %

Alternativ C – Jag väljer att inte ta ställning i frågan

227 röster

3,5 %

Ogiltiga

36 röster

0,5 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Vimmerby kommun hotade

Mer i ämnet