• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Snart premiär för ”Glasjesus”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det premiär för den omtalade humorpjäsen Glasjesus som redan innan första föreställningen skapat stor debatt på flera orter i glasriket.

I Kosta ville Folkets hus-föreningen inte hyra ut sin lokal på grund av att de anser att pjäsen driver för mycket med Torsten Jansson, ägare av New Wave Group som äger Orrefors Kosta Boda sedan 2005.

Johannes Wanselow är skådespelare och gör rollen som Torsten Jansson.

Pjäs om Torsten Jansson upprör

Får man driva med vem som helst?

– Ja det tycker jag. Framförallt de i maktposition. Och har man då tagit beslut kring ett glasbruk som drabbar en massa människor då tycker jag också att man kan tåla att folk skojar lite med en, säger Johannes Wanselow.

Pjäsen sätts upp i samarbete mellan Regionteatern Blekinge Kronoberg och Byteatern Kalmar Länsteater. Lars Sonnesjö har regisserat.

Han är förvånad över den debatt som pjäsen skapade redan innan premiären.

– Jag har aldrig med om en pjäs som har varit så omskriven redan den har haft premiär, säger han till Smålandsnytt.

Hur vill du att folk ska reagera när de ser pjäsen?

– Jag hoppas att man tänker efter lite om hur vi har det i vårt samhälle i dag och hur vi behandlar människor. Är det bara pengarna som ska styra eller finns det alternativ, säger Lars Sonnesjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pjäs om Torsten Jansson upprör

Mer i ämnet