Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande tror att sprututbyten är ett bra sätt att nå ut med vård till en utsatt målgrupp. Foto: TT/Linda Himsel

Sprutbyte för narkomaner öppnar i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En sprututbytesmottagning för narkomaner öppnar på torsdagen på centrallasarettet i Växjö.

Region Kronoberg blir nu en av en stadigt växande skara landsting som erbjuder rena sprutor till narkomaner.

På torsdagen öppnar den nya sprututbytesmottagningen på infektionskliniken vid Växjö lasarett.

– Vi har inhämtat erfarenheter framför allt från Malmö och sprututbytet där. Det här är en bra grej. Dels ska vi se till att våra medborgare är så friska som möjligt, dels förhindrar vi blodsmitta som hiv och hepatit c, säger Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen.

Omdiskuterat

Enligt regionens egna uppskattningar finns 80-100 sprutnarkomaner i länet som nu kan bege sig till Växjö för att få rena sprutor och träffa läkare och sjuksköterskor.

Sprutbyte är en omdiskuterad typ av missbruksvård: Kritikerna menar att rena sprutor är fel väg att gå om man på sikt vill få människor ut ur ett missbruk.

– Jag kan förstå den infallsvinkeln, men samtidigt finns det ingen som avstår narkotika bara för att man inte har en ren spruta. Det här gör att vi kan få kontakt med sprutnarkomaner och på det viset har möjlighet att försöka motivera till ytterligare kontakt med vården, när man är mogen att sluta, säger Anna Fransson (S).

Fick kommunerna med sig

Kritiken har dock gjort att man gått försiktigt fram med att införa ett sprututbytesprogram i Kronoberg. I Kalmar startade sprututbytet redan 2012, och har enligt Kalmar läns landsting varit en framgång.

I Kronoberg har nyckeln varit att få med sig kommunerna. Dels för att kommunen där sprututbytesmottagningen ligger fortfarande har laglig rätt att lägga in ett veto mot verksamheten, dels för att kommunernas socialtjänster oftast är de som har kontakten med sprutnarkomaner och kan förmedla informationen vidare till dem.

– Det viktiga var att diskussionen fördes på tjänstemannanivå först, för att det inte ska bli en politisk stridighet kring det här. Nu har vi fått med oss kommunerna på detta och kan sjösätta det här. Det känns jättebra, säger Anna Fransson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.