Henrik Wibroe, stadsarkitekt på Växjö kommun, menar att nya förändringar framöver är att räkna med i byggprocessen.

Stadsarkitekten: ”Det kommer ske förändringar framöver också”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den slutliga ritningen visats av hur Växjös nya kommun- och stationshus kommer se ut. I går var Vänsterpartiet kritiska till den nya fasaden. Men redan kort efter att arkitekttävlingen avgjorts stod det klart att det vinnande bidraget inte skulle kunna genomföras fullt ut.

I januari 2017 vann White arkitekter tävlingen och deras ritning på hur Växjös nya kommun- och stationshus skulle se ut föll juryn i smaken. Men ganska snart efter att tävlingen var avgjord påbörjades arbetet med att rita om fasaden på byggnaden.

– Vi konstaterade ganska tidigt att det här kommer bli svårt att genomföra på det sätt som det var ritat, med romber blandat med solceller och så vidare. Då tog White själva fram ett förslag på en fasadlösning och det är den vi jobbat vidare med. Jag är nöjd med att ha fått fram en lösning som tekniskt och estetiskt är tilltalande, säger Christer Carlsson, vd på Vöfab. 

Nytt kommunhus i Växjö

Juryn spekulerade

Redan innan det vinnande bidraget utsetts fanns det funderingar i juryn, enligt stadsarkitekten.

– Juryn hade sina spekulationer om det var genomförbart och vad som var anledningen till att göra harlequinmönster. Arkitektur är inte bara en vacker yta, det är en anledning och svar på en fråga som är funktion eller något annat. Så redan juryn ställde frågan om det var så det skulle se ut, säger Henrik Wibroe, stadsarkitekt på Växjö kommun.

Skillnad på fasaden

Henrik Wibroe tycker fortfarande att det är tävlingsbidraget som man bygger, och att det är fasaden som blivit skillnaden.

– Det är stor skillnad på ”kappan”, det vill säga glaset på de fyra översta våningarna. Jag är förälskad i tävlingsbidraget och harlequinmönstret. Men med tekniken man nu väljer att gå fram med, och att man måste klara att öppna fönster, kräver vissa geometriska former, rektanglar och så vidare, säger Henrik Wibroe.

Kan komma fler förändringar

Den 27 september ska byggnadsnämnden på Växjö kommun ta ställning till om bygglovshandlingarna godkänns. Men även om de godkänns kan inte stadsarkitekten lova att det inte blir ytterligare förändringar.

– Jag kan lova alla medborgare att det kommer ske förändringar framöver också, så är det i byggprocesser. Men vi försöker strikta upp det inför bygglovet för då är det ”hands on”, säger Henrik Wibroe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunhus i Växjö

Mer i ämnet