Foto: White Arkitekter, Musik: Kai Engel

Så blir Växjös nya landmärke

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades det vinnande bidraget i arkitekttävlingen för Växjös nya stads- och stationshus.

Det blev White Arkitekter med sitt förslag ”Under ett tak” som vann arkitekttävlingen för Växjös nya stads- och stationshus. Huset blir en helt ny mötesplats i Växjö och en modern arbetsplats för kommunens medarbetare, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

”Byggnaden förenar resenärer, stadshusbesökare och växjöbor under ett och samma tak – ett vardagsrum mitt i staden”, skriver man vidare.

Nytt kommunhus i Växjö
Så ska Växjös nya kommunhus se ut på insidan Foto: White Arkitekter

Juryn har bestått av, förutom kommunens representanter, även välkända arkitekter som bland annat Dorte Mandrup och Gert Wingårdh. Enligt Wingårdh var det ingen tvekan om vem som skulle få utforma Växjös nya mångmiljonprojekt.

– Det var total enighet i juryn. Det vinnande bidraget hade stor potential som de andra saknade. Byggnaden kommer verkligen bli ansluten som en entré in i Växjö, säger Gert Wingårdh till SVT Nyheter Småland.

Växjös nya vardagsrum

Byggnaden kommer innehålla en järnvägsstation i botten, kommunhus på våningarna över och en entréplan som är tänkt att bli ”Växjös vardagsrum”.

Det vinnande förslaget är en byggnad i trä och glas av olika slag. Glaset kommer att ha olika funktioner, vissa partier har solceller som producerar el, andra har solskydd och övriga är transparanta eller färgade för att förstärka den bakomliggande fasaden i trä, står det i pressmeddelandet.

Den nuvarande byggnaden med biljettförsäljning, väntsal, kiosk och snabbkök kommer att rivas för att ge plats för det nya byggprojektet.

”Förslaget innehåller även ett nytt torg, en ny park samt en ny bro med tak som kopplar ihop torget, stadshuset och museiparken”, skriver White Arkitekter i ett pressmeddelande.

Första spadtaget blir i höst och byggprojektet ska stå klart 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunhus i Växjö

Mer i ämnet