Foto: TT

Stopp för valborgsfyrverkerier i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun vill föregå med gott exempel och tar bort fyrverkerierna under årets valborgsfirande vid Växjösjön.

Det traditionsenliga valborgsfirandet lockar varje år hundratals personer till Växjösjön. Men i år tas fyrverkerierna bort.

– Jag tror att folk kommer att komma dit ändå. Kommunen vill föregå med gott exempel. Det skulle vara konstigt om vi skjuter fyrverkerier samtidigt som vi talar om för medborgarna att de inte får göra det, säger kommunalråd Bo Frank (M).

Även på nyårsafton är det beslutat att det inte blir några kommunala raketer.

– Men då är det tänkt att vi ska ersätta dem med en ljusshow. Till Valborg är det för kort varsel att hinna ordna något annat, säger Bo Frank.

Införa totalförbud

I dag är det tillåtet för privatpersoner att skjuta fyrverkerier vid vissa tidpunkter under året. Men ett totalförbud är på gång att införas. I mars sade kommunstyrelsens arbetsutskott ja till att förbjuda fyrverkerier inom stadsgränserna. Det slutgiltiga beslutet kommer att klubbas i kommunfullmäktige i april.

– Anledningen är att vi har haft många kommunmedborgare som klagat under herrans massa år. Många personer känner sig otrygga och djuren blir rädda av smällarna.

Enligt Bo Frank har kommunen haft stora problem med att många bryter mot de gällande reglerna. 

– Framförallt har det varit stora problem på Arabyområdet, många känner obehag när det smäller mycket.

Risk för överklagan

I Mörbylånga kommun på Öland infördes ett totalförbud hösten 2014. Men där överklagades beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö som hävde förbudet. De konstaterade att det var för stor inskränkning av den personliga friheten.

Finns det en risk att samma sak händer i Växjö?

– Det är svårt att säga. Det hade nog varit större risk om vi hade infört förbud i hela kommunen, det är just därför vi har beslutat att det enbart ska gälla i stadskärnan, säger Bo Frank.

Aktuella fyrverkeriregler

* I Kronobergs län är det endast tillåtet att skjuta fyverkerier på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 12 till klockan 03.00 dagen efter. Den som bryter mot detta kan dömas till penningböter.

I Kalmar län är det samma regler som gäller i kommunerna, men tiderna varierar något. I de flesta kommunerna är det tillåtet mellan klockan 20.00 till klockan 01:00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.

* Under övriga tider på året krävs tillstånd av polisen.

* I vissa kommuner finns lokala föreskrifter om förbud, som att det är förbjudet att använda fyrverkerier i närheten av vissa platser till exempel sjukhus.

Källa: De lokala ordningsföreskrifterna i kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.