Så ska kommunerna få unga att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att unga personer flyttar från små kommuner och sällan återvänder. En fråga som enligt forskaren Charlotta Mellander borde få större utrymme i valdebatten.

För att få de unga att återvända krävs det krafttag, det menar forskaren Charlotta Mellander på högskolan i Jönköping. Inför valet tog Smålandsnytt tempen på två små kommuner för att höra hur de hanterat frågan.

 – Vi arbetar ju för att de som är unga i dag ska vilja flytta tillbaka när de blir äldre, säger Eva-Kristina Berg (C) som är ordförande i kommunstyrelsen i Torsås kommun.

Utflyttning av unga

Mer än hälften försvinner

Men enligt en studie från Handelshögskolan i Jönköping som presenterades i vintras misstar sig den kommunpolitiker som tror att ungdomarna kommer tillbaka när de bildar familj. I många små kommuner hade mer än hälften av 18-åringarna flyttat i väg och inte kommit tillbaka, varken när fyllt 25 eller ens när de fyllt 30. Och Torsås är en av de småländska kommuner som tappade störst andel 18-åringar i Småland. 

– Det är väl kanske inte så konstigt att det är så många som flyttar för att alla arbeten finns ju inte här eller kanske i närområdet. Man behöver ju flytta sig runt i världen för att man ska hitta yrken för sin utbildning.

Men om de inte kommer tillbaka, hur ska Torsås överleva?

– Jag tror att den bostadsmarknad som vi har och alla småföretag som ändå finns ska locka hit fler, säger Eva-Kristina Berg (C)

Satsar på bostäder

I Aneby, som är en ungefär lika stor kommun, har man valt att sätta in mer konkreta åtgärder. Bland annat har man i liten skala byggt studentbostäder för att locka nya ungdomar till kommunen. De jobbar också med att få de unga som redan bor i Aneby att vilja studera och stanna kvar medan de gör det.

– Då har vi beslutat att vi bidrar med resekostnaden om de bor kvar i kommunen, säger Lars-Erik Fält (C) som är kommunalråd i Aneby.

Alla kommunpolitiker i avfolkningsbygder är överens om att kommunerna inte kan överleva utan sina ungdomar. Och kanske är bristen på ideologiska skillnader i frågan den som gör att den inte diskuterats i valrörelsen. Men det är en politisk ödesfråga för de här samhällena menar Charlotta Mellander som står bakom studien.

– Politikerna spelar en viktig roll här för de har ett mandat att fatta beslut som ingen annan har på platsen, säger Charlotta Mellander.

Så attraktiv är din kommun att bo i enligt tidskriften Fokus ranking

Vi vill gärna veta hur du resonerade när du valde att stanna kvar eller flytta från din uppväxtkommun. Om du vill kan du gå in och kommentera detta på Facebook och Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utflyttning av unga

Mer i ämnet