Foto: Agneta Gustavsson

Två vindkraftverk i Kalmar utsatta för liknande kabelstöld

Uppdaterad
Publicerad

I både Ryssbylund och i Vassmolösa i Kalmar län har kabelstölder gjort att två vindkraftverk nu står stilla.

Någon gång mellan måndagen och tisdagen tog sig gärningsmän in i området för vindkrafteverk i Ryssbylund, utanför Rockneby i Kalmar län.

Väl inne på området ska de sedan ha tagit sig in i ett av vindkraftverken, tagit sig upp och tagit loss en kopparkabel som sedan ska ha lastats på ett fordon och forslats iväg.

– Vi upptäckte stölden genom att vi fick ett larm om att ett vindkraftverk stod stilla, säger Johan Hammarqvist som är kommunikationschef på Eolus vind AB som byggt upp vindkraftverken och han betonar hur farligt det är att genomföra en sådan här stöld.

– Det är ju fullständigt livsfarligt att göra det här, säger han.

Ytterligare kabelstöld

Tidigare i somras skedde en liknande incident. Då tog sig någon in i ett vindkraftverk i Vassmolösa, utanför Ljungbyholm, också det i Kalmar län. Enligt polisen så kom tjuvarna över en kabel även vid det inbrottet.

Liknande tillvägagångssätt

Det anmärkningsvärda i de båda stölderna är att polisen inte lyckats finna någon yttre åverkan varken in till området eller till dörrarna in till vindkraftverken. Polisen säger också att tillvägagångssättet tycks vara det samma i de här fallen.

Står still efter stölderna

Av de fem vindkraftverk som står i Ryssbylund är det just nu bara fyra som snurrar. Det femte står still sedan stölden av kabeln. Likaså vindkraftverket i Vassmolösa står still sedan stölden där.

Stora kostnader

Det är ett omfattande arbete att byta ut kablarna, men kabelstölden i sig är inte det största ekonomiska bekymret.

– Den stora kostnaden i det här är driftstoppet, säger Johan Hammarqvist. Och just nu vet man ju inte hur lång tid vindkraftverken kommer att stå stilla. Först är det en polisutredning, och sedan kommer det ta tid att byta kablarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.