Anthon Andersson, Filip Sandberg och Erik Porcile säger alla att de inte känner igen sig i bilden som målats upp av inträdesproven. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Elevkåren tillbakavisar uppgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Elevkåren vid Lars Kaggskolan uppger att de inte känner igen bilden av de sexistiska inträdesproven.

– När jag fick höra om det här så blev jag väldigt förvånad. Man tar personligen illa upp av att bli förknippad med det, säger Anthon Andersson, medlem i föreningen Goa Gubbs.

Enligt elevkåren har det förekommit att sökande fått svara på frågan vilken som är favoritporrskådespelaren. Att man ska ha bett sökande sätta klistermärken på tjejers rumpor och publicera på sociala medier men att det ska ha skett för två år sedan.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

– Väldigt tråkigt att det sprids saker om skolan som inte är sant. Jag tror det har att göra med att elever sprider saker till andra elever och sen blir det fel, säger Filip Sandberg, även han medlem i Goa Gubbs.

Tar avstånd

Elevkåren har pratat med elever och tillbakavisar därefter flera uppgifter om de sexuella inträdesproven. Elevkåren vid Lars Kaggskolan säger att de tar starkt avstånd från övriga anklagelser och att det inte stämmer överens med dess värdegrund.

– Vad som är sexistiskt och inte kan diskuteras. Men om det är något som våra medlemmar stör sig på så ska vi arbeta för att få bort det här som elevkår. Det här är inget vi står bakom, säger Erik Porcile, ordförande i elevkåren.

Men vart kommer alla uppgifter ifrån?

– Uppgifterna är till stor del baserade på tredjehandskällor. Till slut blir det till någon form av visklek mellan elever, lärare och medier, säger Erik Porcile.

En elev skriver i ett mail till SVT Nyheter Småland att inte heller hon känner igen sig i beskrivningen.

– Att jag eller någon annan någonsin skulle ha fått klä av mig mina kläder framför en kamera samtidigt som jag skulle ha filmats har aldrig någonsin förekommit. Inte heller har jag fått suga på en dildo på någon utav mina sökningar. Jag är fullkomligt förbryllad utav dessa anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet