Vad innebär ett publiknätverk?

Uppdaterad
Publicerad

Lotta Orstadius som är redaktionschef för Smålandsnytt och Jönköpingsnytt berättar om tanken bakom att starta ett publiknätverk.

Vad innebär idén med att starta ett publiknätverk, är det att publiken ska göra journalisternas jobb?

– Nej, det gör det verkligen inte. Men vi behöver publiken för att vi ska kunna göra ett bättre jobb och bli bättre journalister. Och bevaka allas områden bättre.

Smålandsnytts publiknätverk

Hur ska det gå till?

– Vi tänker oss att de som är med i publiknätverket är spanare åt oss, det är de som hör vad det snackas om kring kaffebordet hos just dem. Är det något som ni tänker att vi aldrig tar upp till exempel? Då vill vi veta det. En kontakt ut i verkligheten helt enkelt.

Vad får man ut av att vara med i publiknätverket?

– Förutom att man har större chans att väcka frågor som känns angelägna för en själv så kommer vi att bjuda in de personerna som är med på ett studiebesök hos oss där man får lära sig lite om public service och Smålandsnytt. Skickar man in bilder som publiceras får man ersättning för det naturligtvis, men framför allt handlar det om att vara med om man brinner för nyheter.

Vad är din förhoppning med publiknätverket?

– Att vi ska bli bättre på att fånga upp det som händer i våra 33 kommuner. Vi kan inte vara överallt, men det är vår publik. Det är därför vi behöver hjälp att snappa upp varför vi ska komma och vad vi ska göra på just din ort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålandsnytts publiknätverk

Mer i ämnet