Varnande brev från politiker kritiseras hårt

Uppdaterad
Publicerad

Det tangerar det som kan vara straffbart. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om det brev som tre landstingsråd i Jönköpings län skickat hem till en medarbetare som i media kritiserat den omorganisation som planeras av sjukhusen i länet.

– Det kan faktiskt uppfattas som en formell varning och därmed så är man verkligen ute och balanserar på vad som eventuellt skulle kunna vara straffbart, säger Nils Funcke.

I brevet som undertecknats av tre landstingsråd står bland annat : ”vi ser allvarligt på när enskilda medarbetare sprider vilseledande och osaklig information till invånare och patienter”.

Sammanslagning av sjukhuskliniker

– Det kollegan i Eksjö gjorde var definitivt inget osakligt – det var att ventilera farhågor som berör våra innvånare och patienter i länet med den organisatoriska förändring som finns på förslag, säger Bengt Hultberg vid läkarfacket i Jönköping.

Landstingsrådet Mia Frisk svarade igår så här på kritiken:

– Vi har yttrande frihet, men vi ser gärna att man går ut med fakta och inte skrämmer upp invånare och patienter i onödan. Jag förstår inte varför brevet uppfattas som ett hot.

”Borde JO-anmälas”

Läkarfacket funderar nu på hur de ska gå vidare.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och jag har ändå jobbat fackligt sedan början av 90-talet, säger Bengt Hultberg.

– Jag tycker att man ska anmäla agerandet till Justitiekanslern, säger Nils Funcke.

Läkarfacket är också kristiskt till hur landstingsledningen informerat om den planerade omorganistionen.

– Det är rena vilda västern. Det är oerhört bristfälligt. Man kan inte komma med ett meddelande om en så stor förändring den 11 november och sedan låta landstingsfullmäktige fatta beslut nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sammanslagning av sjukhuskliniker

Mer i ämnet