Foto: STR

Västkommunerna: Oseriöst att skicka brev

Uppdaterad
Publicerad

Nio kommuner från västra Småland och nordvästra Skåne vill att höghastighetsbanan går via Ljungby istället.

– Det känns riktigt bra och vi har kommit fram till att våra kommunchefer och tjänstemän nu ska ta fram riktlinjer för hur det här samarbetet ska gå till, säger Magnus Gunnarsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljungby.

”Skicka ett brev känns oseriöst”

I Kalmar hölls i dag ett liknande möte där de berörda kommunerna och medverkande bestämt sig för att skicka det de kom fram till i ett brev till regeringen och lobba för en östlig sträckning. Något liknande bestämdes inte i Värnamo.

Höghastighetsbanan

– Vi väljer en annan metod. För mig känns det hela lite oseriöst att de efter ett första möte skriver ett brev till regeringen. De är för tidigt att komma fram till en lösning, det talar för att man reagerar lite oövertänkt, anser Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande i Ljungby.

Med på dagens möte i Värnamo var representanter från nio kommuner som vill att den nya stambanans sträckning ska följa E4. De är alltså Jönköping, Vaggeryd, Värnamo, Ljungby, Markaryd, Örkelljunga, Klippan, Åstorp och Helsingborg.

– Många med mig idag har förstått ännu mer nu vilken viktig tillväxt det här är för hela regionen. Europabanan kommer att påverka hela södra Sverige. Ett plus ett blir tre, med det menar jag att flera orter som växer hjälper varandra att stärka regionen och blir inte till bekostnad för varandra.

Det billigaste alternativet

Magnus Gunnarsson berättar att flera frågetecken diskuterats under dagen, bland annat projektets gång och stämningen var högt i tak under dagen. Nu är det upp till tjänstemännen att se till att samarbetet mellan kommunerna fortsätter och att de kommer fram till hur en gemensam organisation kan se ut.

Hur menar du då?

– Vi har talat ihop oss, talat om finansiering av ett samarbete och det vi måste få till nu är en bättre helhetsbild av läget, och så är vi alla överens att det här är bästa sträckningen.

Varför då?

– Det är det billigaste alternativet att järnvägsbanan går här och inte följer den andra stambanan, det gör att man inte behöver dela spårområde, vilket underlättar vid underhåll och reparationer att man inte behöver störa varandra, här blir det mer flexibilitet, säger han.

Vill samtala med östkommunerna

Magnus Gunnarsson (M) menar att Jönköping och norra Skåne också tjänar på en dragning genom Värnamo/Ljungby. Han tycker att det har blivit konstigt mellan en uppdelning av öst och väst i Småland som det blivit.

– Det är viktigt att vi politiker i hela Kronoberg nu kan sätta oss ner och samtala tillsammans, att alla förstår att det är bra för hela Kronoberg, än att dela upp oss i en västlig och östlig sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet