Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mina händer är bakbundna eftersom jag måste följa de regler och lagar som finns, säger Carola Dahlqvist, tillförordnad omsorgschef i Växjö kommun. Foto: SVT

Växjö kommun säger nej till hemtjänst – efterfrågar tydligare regler: ”Bra att det prövas i domstol”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun brottas idag med ett unikt fall där en kvinna från Ukraina i behov av hemtjänst blivit av med sin rätt till sociala insatser. Kommunen ser fram emot förvaltningsrättens dom.

– Mina händer är bakbundna eftersom jag måste följa de regler och lagar som finns, säger Carola Dahlqvist, tillförordnad omsorgschef i Växjö kommun.

Växjö kommun nekar Dominika Kravchenko bistånd enligt socialtjänstlagen eftersom hon saknar en kommunanvisning.

Utan en sådan är inte kommunen skyldig att bistå henne med bland annat hemtjänst. Växjö kommuns beslut har familjen överklagat till förvaltningsrätten.

”Vill ha praxis”

Men ni skulle ändå kunna ge henne hemtjänst eftersom ni har en viss grad av självbestämmande – varför vägrar ni?

– För då får vi ingen praxis. Vi har aldrig haft ett sådant fall och jag vill veta hur kommuner ska agera. Man kan säga att det finns en gråzon i regelverket som behöver klargöras, säger Carola Dahlqvist.

Utan hemtjänst – hur ska kvinnan klara sig?

– Ja, hon får ta hjälp och stöd av sin familj, så är det, säger hon.

Får en liggmadrass

I väntan på förvaltningsrätten dom får kvinnan hjälp enligt Hälso- och sjukvårdslagen.

– Det täcker inte hela hennes behov utan det handlar om att bistå henne med liggmadrass och sådant samt en person som kan hjälpa henne ur sängen, säger Carola Dahlqvist.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.