Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dominika Kravchenko nekas hemtjänst i Växjö och är nu helt beroende av döttrarnas hjälp för att klara sig. Foto: SVT

Dominika flyttade för att få egen toalett – nu nekas hon hemtjänst i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Dominika Kravchenko från Ukraina är i behov av hemtjänst, men har hamnat utanför myndigheternas radar efter att ha lämnat sin hemkommun och flyttat till sin dotter i Växjö.

Se Dominikas dotter Inna berätta om familjens situation i klippet ovan.

– Vi visste inte att det skulle bli så här, annars hade vi aldrig låtit henne lämna Sävsjö, säger Dominikas dotter Inna Kravchenko.

Sedan juli 2022 ska flyktingar från Ukraina enligt massflyktsdirektivet fördelas jämnt mellan kommunerna och en kommunanvisning från Migrationsverket ger personen rätt till sociala insatser.

Dominika placerades i Sävsjö kommun, där hon fick trygghetslarm och bistånd i form av service och personlig omvårdnad i hemmet.

Eget rum och toalett

I oktober förra året valde Dominika Kravchenko att flytta till sin dotter i Växjö på eget initiativ eftersom här skulle hon få ett eget rum och egen toalett.

Det hon inte visste var att hon då bröt sin kommunanvisning, vilket innebar att hon förbrukat sin rätt till kommunal hemtjänst.

– Mina händer är bakbundna eftersom jag måste följa de regler och lagar som finns, säger Carola Dahlqvist, tillförordnad omsorgschef i Växjö kommun.

”Skulle vara som att döda henne”

Migrationsverket har också erbjudit ett anpassat boende. Det skulle dock innebära en flytt till Tingsryds kommun, och fortfarande utan rätt till hemtjänst.

– Skulle jag flytta henne skulle det vara som att döda henne med mina egna händer, säger Inna Kravchenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.