Rapporten ”Smakar det så kostar det”, framtagen av forskarna Krister Hertting vid Högskolan i Halmstad och Stefan Wagnsson vid Karlstads universitet på uppdrag av Riksidrottsförbundet, visar hur kostnaderna påverkar barns möjligheter att idrotta i föreningar.
Undersökningen bygger på en webbenkät med 1 244 föräldrar till barn mellan 7 och 18 år och fokusgruppintervjuer med 18 föräldrar.
Resultaten visar att svenska hushåll i genomsnitt lägger cirka 9 400 kronor per år för att en barn ska idrotta vilket innebär 800 kr i månaden
I den summan räknas bland annat träningsavgift, utrustning och resor in. I vissa idrotter, som ishockey och tennis kan kostnaderna uppgå till över 24 000 kronor årligen.
Dubblering av kostnaden på 20 år
Kostnaderna för barn- och ungdomsidrott i Sverige har nästan fördubblats på 20 år, visar undersökningen från Riksidrottsförbundet.
Föräldrar vittnar om att många idrotter blivit så dyra att vissa barn aldrig får möjligheten att börja – eller att de tvingas sluta i tonåren när utgifterna ökar kraftigt.
Samtidigt ser RF-SISU Småland hur ökade kostnader för el, transporter och material drabbar föreningslivet direkt.
– Det är mycket som har blivit dyrare med elpriser, transporter, allt har blivit dyrare och det speglar ju föreningslivet, säger Marcus Arvidsson, idrottskonsulent på RF-SISU Småland.
Ökande kostnader riskerar att skapa klyftor i samhället
För att möta utvecklingen arbetar RF-SISU Småland med att få föreningarna att bli mer medvetna om sin kostnadsstruktur och hur de kan hitta nya sätt att finansiera verksamheten för att hålla träningsavgifterna nere.
Forskarna bakom rapporten varnar för att idrottens ökande kostnader riskerar att skapa större klyftor i samhället. Om idrotten ska vara öppen för alla krävs gemensamma insatser från föreningar, kommuner och staten.
Så mycket kostar idrotten
De tio dyraste sporterna för barn 7-18 år (kostnad per år)
1. Ishockey – 24 300 kr
2. Tennis – 23 700 kr
3. Ridsport – 17 700 kr
4. Simidrott – 11 400 kr
5. Handboll – 10 100 kr
6. Innebandy – 10 000 kr
7. Fotboll – 8 800 kr
8. Basket – 7 200 kr
9. Gymnastik – 5 900 kr
10. Friidrott – 5 000 kr
Så räknades idrottens kostnader ut
Åtta kostnadsposter har räknats samman för att få en bild av vad en idrott kostar per år.
• Medlemsavgift
• Träningsavgift
• Läger/cuper
• Utrustning
• Kläder
• Resor
• Försäljning av produkter
• Övriga kostnader
Källa: RF-Sisu