Hockeyspelare i röd tröja intervjuas av reporter på ishall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Johansson spelar i Kalmar HC:s J20 lag. I klippet ovan berättar han och lagkompisar om vilka delar av utrustningen som är dyrast. Foto: Gry Nanker

Ungdomsspelaren i Kalmar om dyra sporten: ”Finns olika prisklasser”

Uppdaterad
Publicerad

Att spela ishockey är en dröm för många unga – men prislappen kan vara ett hinder. I en intervju med SVT berättar unga spelare om hur dyr utrustningen är, varför den behöver bytas ofta och hur det ändå finns sätt att göra sporten mer tillgänglig för alla.

Kostnaderna för barn- och ungdomsidrott i Sverige har nästan fördubblats på 20 år. En undersökning som Riksidrottsförbundet genomfört med över 1 200 föräldrar visar att ishockey är den sport där familjer tvingas lägga mest pengar – i snitt 24 300 kronor per år för barn mellan 7 och 18 år.

För unga spelare kan ekonomin bli en utmaning. David Johansson, som spelar för Kalmar HC:s J20-lag, berättar hur utrustningen måste bytas ut ofta.

– Mycket klubbor går av, och skridskorna blir mjuka efter en säsong. Det kommer liksom lite pö om pö, säger han.

Särskilt dyrt för målvakter – men många får hjälp från klubben

Trots de höga kostnaderna uppmuntrar spelarna andra ungdomar att våga prova på ishockey. I dag finns det alternativ i olika prisklasser och möjligheten att köpa begagnat har öppnat upp för fler.

Särskilt dyrt är det för målvakter, där en uppsättning benskydd kan kosta uppemot 20 000 kronor. Men även om prislappen avskräcker vissa, finns det hopp. På många orter, som i Kalmar, får unga spelare, inte minst målvakter, stöd i form av utrustning från klubbarna.

– Absolut kan kostnaden göra att vissa slutar, men många får också hjälp med skydd och utrustning. Det är inte alltid man måste köpa allt själv, säger Frode Sundström målvakt för Kalmar HC J20

Toplistan – Så mycket kostar idrotten

Kostnad per år för de tio mest utövade idrotterna för barn 7-18 år

1. Ishockey – 24 300 kr

2. Tennis – 23 700 kr

3. Ridsport – 17 700 kr

4. Simidrott – 11 400 kr

5. Handboll – 10 100 kr

6. Innebandy – 10 000 kr

7. Fotboll – 8 800 kr

8. Basket – 7 200 kr

9. Gymnastik – 5 900 kr

10. Friidrott – 5 000 kr

Så räknades idrottens kostnader ut

Åtta kostnadsposter har räknats samman för att få en bild av vad en idrott kostar per år.

• Medlemsavgift

• Träningsavgift

• Läger/cuper

• Utrustning

• Kläder

• Resor

• Försäljning av produkter

• Övriga kostnader

Källa: RF-Sisu

Fotnot: Även kampsport och golf fanns med i undersökningen. Årskostnaden för kampsport var 5 000 kronor. För golf var svarsfrekvensen för låg för att kunna presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.