Foto: TT

Inget fyrverkeriförbud i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Det totala fyrverkeriförbudet som Växjö kommun velat införa i tätorten får tummen ner även av förvaltningsrätten. Men Växjös kommunalråd Bo Frank (M) har tänker inte ge upp kampen mot fyrverkerierna.

Förvaltningsrätten gör samma bedömning som länsstyrelsen – att förbudet innebär en alltför stor inskränkning i den enskildes frihet, och att det inte ligger inom ramen för vad en kommun kan besluta genom lokala föreskrifter.

–  Det är lite typiskt, men det var väntat, säger Växjös kommunalråd Bo Frank (M) om beslutet.

I april fattade kommunfullmäktige beslut om ett totalt fyrverkeriförbud i Växjö tätort. På valborgsmässoafton upphävdes förbudet efter att en privatperson överklagat.

– Juridiken inte alltid överens med vad medborgarna tycker. 90 procent av de mejl vi får in har varit positiva till det här förslaget. Nu får vi ta frågan till regering och riksdag, säger Bo Frank (M).

Ni kommer alltså inte ta det här vidare till nästa rättsliga instans?

– Det verkar utsiktslöst som det ser ut nu, utan vi får gå lagstiftningsvägen i stället.

Han kommer själv att driva frågan med partikamrater nationellt säger Bo Frank.

Det handlar inte bara om fyrverkerier, utan om kommuners möjlighet att generellt införa olika regler i lokala ordningsstadgar, något som i dag är svårt, säger han.

Förvaltningsrätten skriver att fyrverkeriförbudet är en en ”allt för stor inskränkning i den enskildes frihet”. Är det verkligen moderat politik att driva för ett totalförbud?

– Det är ingen som vet vad som är moderat politik, det är ju olika från en dag till en annan. Moderat politik är att gå en majoritet av medborgarna till mötes. Vi har ju exempelvis förbud mot alkoholförtäring på allmän plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.