”Visst hade det varit tryggt med en läkare på plats”

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna reagerar på SVT:s granskning av säkerheten i riksserien.

Damkronorna är på plats i Oskarshamn för att spela en fyrnationsturnering i helgen. Det är Finland, Tyskland och Ryssland som står för motståndet. Det passar förmodligen smålänningarna bra att det är fri entré och allt borgar för en publikfest i Oskarshamn i helgen.

Samtidigt har damhockeyn har blivit tuffare. Det är de flesta överens om och publiken gillar det ofta.

Skador inom ishockeyn

– Det känns som att domarna har börjat tillåta lite mer, särskilt under det sista året och då blir det ju lite mer hjärnskaningar, skador på fötter och leder, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt.

Men på elitnivå är just landslagsmatcherna det enda tillfället för damspelarna då det finns läkare på plats.

Och nu reagerar damkronorna på SVT:s granskning som pekar på avsaknaden av kompetent sjukkvårdspersonal vid riksseriematcherna. På herrsidan är det en självklarhet.

– Det är klart att det skulle vara tryggt om det alltid fanns en läkare med så att man får rätt hjälp på en gång, säger Fanny Rask som är forward.

Förbundskaptenen Leif Bork pekar också på bristen av kompetent sjukvårdspersonal i seriespelet.

– Vi har ju haft en hel del hjärnskakningar och det är ju ett väldigt allvarligt tillstånd. Då behöver man supporta tjejerna och vägleda dem kring hurvida de kan spela vidare eller om de ska gå av, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skador inom ishockeyn

Mer i ämnet