Södertörns brandmän tränas i utmaningarna i att klippa loss människor som sitter fast i bilar efter en olycka. Foto: SVT

Brandmän övar på att klippa upp bilar – ”industrin har sprungit ifrån oss”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utbildas 500 brandmän hur man snabbast klipper upp bilar efter trafikolyckor. Det är nya bilmodeller som är den stora utmaningen.

– Bilindustrin har sprungit ifrån oss, bilarna är i så hårt material att uppklippningen blir svårare, säger Tommy Carnebo, brandman.

Efter en trafikolycka bör den olycksdrabbade vara på sjukhus inom en timme. Det ställer höga krav på losstagningarbetet när någon sitter fast i en bil.

Ellen Ferm, brandman. Foto: SVT

– Alla har olika utbildningar i grunden. Nu vill vi ha alla på en hög lägstanivå, säger Ellen Ferm, brandman.

Övar på det värsta scenariot

Utbildningen går ut på att öva på att klippa upp krockskadade bilar, vända bilar som hamnat på sidan eller upp och ner och framförallt att få ut skadade människor ur bilar utan att kroppen blir allt för skadad.

– Vi övar på det värsta scenariot för att alla brandmän ska få förståelse för olyckan och hur materialet på bilen beter sig när vi använder våra verktyg på det, säger Ellen Ferm.

För att den här utbildningen, som pågår i två år, skulle bli möjlig fick Södertörns brandförsvar pengar från alla så kallade Södertörnskommuner.

– Vi köpte bilar som skulle skrotas och därefter har vi själva övat fram de metoder som vi nu lär ut till andra brandmän, berättar Ellen Ferm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.