Den misstänkte greps på Arlanda. Arkivbild på mannen från tidigare förundersökningsprotokoll. Foto: Ur förundersokningsprotokoll / TT

Försvarsadvokaten: ”Han var på väg till Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Den terrormisstänkte Södertäljebon som greps på Arlanda var på väg till Syrien – av humanitära skäl, enligt mannens advokat. Under fredagen häktades han i Attunda tingsrätt.

Lagen om förbud mot terrorresor trädde i kraft den 1 april 2016. Den innebär att det är brottsligt att resa eller påbörja en resa om avsikten är att begå, förbereda eller ge eller ta emot utbildning för terroristbrott. Det handlar om en straffskala på två till sex års fängelse.

På fredagseftermiddagen häktades en man i 25-årsåldern från Södertälje.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Ska ha varit på väg till Syrien

Mannen begärdes häktad av åklagaren för brott mot den nya lagen misstänks, enligt mannens offentliga försvarare, för att sympatisera med en terrororganisation.

– Min klient förnekar det här, och menar att han var på väg ner dit av humanitära skäl, säger mannens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.

På väg ner vart?

– Till Syrien.

Finns det då misstankar om kopplingar till IS?

– Det råder en förundersökningssekretess kring det här, så jag kan inte kommentera det.

”Svårt att avgöra intentionerna”

Försvarsadvokaten menar att den nya lagstiftningen är problematisk.

– Den är problematisk i och med att den enbart tar sikte på själva resandet som sådant. Det blir svårt för åklagaren att avgöra intentionerna, kommenterar Olsson Lilja.

SVT har tidigare rapporterat att Advokatsamfundet tycker att det saknas definitioner av vad som är terrorism, och att lagstiftningen är snårig och riskerar att bli ineffektiv och svårtillämpad.

Stoppades i Turkiet

Mannen greps först i Turkiet innan han flögs vidare med tre turkiska poliser till Arlanda, där svensk myndighetspersonal kunde gripa honom.

– Han har rest till Turkiet, förmodligen för att delta i rekryteringar och utbildningar, säger Agneta Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, i en kommentar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljebo inför rätta för terrorresa

Mer i ämnet