Foto: TT

Den terrormisstänkte mannen har häktats

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som greps och anhölls på Arlanda misstänkt för terrorbrott i onsdags har häktats idag – det beslutades i Attunda tingsrätt på fredagseftermiddagen.

Förhandlingarna i Attunda tingsrätt angående den terrormisstänkte mannen i 25-årsåldern påbörjades klockan 15.30 på fredagen. Mannen är folkbokförd i Södertälje och är den förste i Sverige som anhålls för brott mot den nya terrorlagstiftningen, som trädde i kraft den 1 april i år.

Mannen häktad

På fredagseftermiddagen beslutade Attunda tingsrätt att mannen ska häktas för brott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskild allvarlig brottslighet. Misstanken avser resa till annat land för att delta i brottslig verksamhet.

– Vi är inte nöjda med det beslutet. I och med att lagstiftningen är väldigt ny så finns det en stor osäkerhet kring hur den ska tillämpas. Men straffskalan på max två år gör att jag inte tycker att man ska behöva bli häktad, säger mannens offentliga försvarare, Henrik Olsson Lilja.

Chefsåklagaren sa efter häktningen att det finns material som tyder på att resan gjordes i brottsligt syfte.

– Det är själva resan som är det brottsliga enligt den här paragrafen och det gäller att visa på avsikten och syftet med resan. Vi har i utredningen material som jag menar styrker det, och tingrätten har ju funnit det också på sannolika skäl för misstanken, säger Agneta Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Såg lugn ut

Åklagaren begärde att förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och den misstänkte mannen ska ha förts in bakvägen i handbojor av flertalet poliser. Enligt SVT:s reporter på plats ska mannen ha sett lugn ut. Mannen nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.