Foto: TT

Hemtjänstföretaget: ”Det är chockerande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett hemtjänstbiträde dömdes för att ha finansierat sitt spelmissbruk genom att stjäla mer än en halv miljon kronor från en äldre kvinna. – Det som har hänt är fruktansvärt, säger hennes tidigare arbetsgivare.

I tisdags dömdes en kvinna i 50-årsåldern för grovt bedrägeri och förfogande. Hon hade arbetat som hemtjänstbiträde hos en dam i Hovsjö i Södertälje. När biträdet började hade damen 610.000 kronor på sitt bankkonto, men efter knappt ett år var saldot bara 9,65 kronor.

– Jag kände inte till det här. Jag visste inte att kvinnan hade dömts. Däremot har polisen tidigare varit i kontakt med mig, säger hemtjänstföretagets verksamhetschef.

Vad säger du om det som har hänt?

– Jag vet inte så mycket och det råder sekretess.

Kvinnan avled – uttagen fortsatte

Damen sa upp sin hemtjänst efter ett tag, men biträdet fortsatte besöka henne. Och uttagen fortsatte. Även efter damens död.

Samma dag som damen dog sa kvinnan upp sig från sin tjänst, trots att hon inte arbetade för damen vid tillfället.

Hur kunde det här hända?

– Det vet jag inte, säger verksamhetschefen.

Vad har ni för rutiner när något sådant här händer?

– Får vi reda på det polisanmäler vi direkt.

Fanns det ingenting som tydde på vad som pågick?

– Nej. Man litar på den personal man har och vi tar utdrag ur brottsregistret och ringer referenser innan vi anställer. Som anställd ska man inte ha hand om några kontokort eller ha kontakt med de man tidigare arbetat hos.

Det dömdes kvinnan till

Hemtjänstbiträdet dömdes till dagsböter och att betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor till dödsboet. Kvinnan var tidigare ostraffad och hon har använt pengarna för att finansiera sitt spelmissbruk.

– Det som har hänt är obehagligt, fruktansvärt och chockerande, säger verksamhetschefen.

I dag har Södertälje kommun endast avtal med fem hemtjänstföretag och det som den dömda arbetade för är inte ett av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.