Genrebild. Foto: TT

Hemtjänstbiträde spelade bort död kvinnas pengar

Uppdaterad
Publicerad

Ett hemtjänstbiträde döms för att ha finansierat sitt spelmissbruk genom att stjäla mer än en halv miljon kronor från en äldre kvinna. Hon fortsatte sedan att stjäla pengar även efter att kvinnan avlidit.

I oktober 2012 skaffade en äldre kvinna i Hovsjö i Södertälje hemtjänst och hon hade då 610.000 kronor på sitt bankkonto.

Men en kort tid efter det började hennes pengar försvinna och knappt ett år senare var hennes saldo endast 9,65 kronor. Flera kortköp och uttag hade gjorts från kvinnans kontokort.

Avled – uttagen fortsatte

Den äldre kvinnan säger upp sin hemtjänst, men hennes biträde fortsätter att besöka henne och så fort pensionen kommer töms kontot nästan direkt.

I oktober 2014 hittades kvinnan död, men enligt ett dödsintyg dog hon troligtvis redan i september. Samma dag sa biträdet upp sig från sin tjänst, trots att hon inte vid tillfället jobbade för kvinnan. Under september och oktober fortsätter kontouttagen, fem uttag på totalt 21.600 kronor gjordes. Dessutom gjordes ett antal kortköp.

Finansierade spelmissbruk

Biträdet som är i 50-årsåldern erkänner att hon finansierat sitt spelmissbruk med kvinnans pengar, men att det inte rört sig om så mycket som 600.000 kronor som åklagaren yrkat på, utan om ungefär 200.000.

Kammaråklagare Björn Ankarling tycker att bevisningen är stark.

– 200.000 kronor var ett antagande som kvinnan gjorde. Men hon sa ju själv att hon egentligen inte vet hur mycket hon har tagit och tingsrätten köpte inte hennes förklaring, säger han.

Grovt bedrägeri

Den dömda menar att kvinnan blivit mer livsbejakande sedan de lärde känna varandra och att kvinnan därför ska ha spenderat mer pengar än vanligt.

– Bevisningen talar med styrka för att det är hon som har tagit pengarna och att det i vart fall rör sig om 500.000 kronor, säger åklagaren som uppger att han inte kommer att överklaga domen.

Biträdet döms nu för grovt bedrägeri och olovligt förfogande. Hon döms att betala dagsböter, 50 kronor i 120 dagar, vilket motsvarar nio månaders fängelse. Hon ska även betala skadestånd på drygt en halv miljon kronor till dödsboet.

SVT Nyheter Södertälje har sökt kvinnans advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.