Monica Sundberg Foto: SVT

”Jul en gång per år, då vill man ha flera presenter”

Uppdaterad
Publicerad

Julruschen är på ingång. SVT Nyheter Södertälje har tagit pulsen på Södertäljebor för att höra hur de lägger upp julhandeln.

Flera år med rekordsiffror i julhandeln och allt fler klappar under granen kommer nu att leda till en mottrend där vi bara ger bort en present till varje person, tror etnologen Agneta Lilja.

Vi träffade flera Södertäljebor som är mer eller mindre drabbade av klappstressen.

Hur går det med din julhandel?

– Jag är redan helt klar. Jag ville slippa springa runt och trängas med alla andra – det är jätteskönt att ha det gjort, säger Monica Sundberg.

”Älskar paket”

– Det går inte så bra – jag har inte ens börjat. Men det löser sig nog, där sista veckan innan jul – som vanligt, säger Denise Sederström och skrattar.

Kommer du att köpa ett lite finare paket per person eller flera mindre?

– Det brukar bli någonting lite mer speciellt och sedan bara någon liten sak ytterligare – jag älskar paket själv, men ingen press, säger Monica Sundberg och syftar till familjen där hemma.

Väntar sig flera presenter

– Jag brukar mest bara köpa en – en var. Jag brukar ha lite svårt att komma på vad jag ska ge bort, och så har vi i familjen kommit överens om att bara köpa en, säger Denise Sederström.

– Många små roliga, för det är så jag också vill ha det. Det är jul en gång per år, december månad, och då väntar man sig att få flera presenter, säger Gabriella Samuel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.