Mannen mördades under den här balkongen i Ronna. Foto: SVT

Kvinna frias i hovrätten för 23 år gammalt mord

Uppdaterad
Publicerad

1994 överfölls en 46-årig man i Ronna. Han dog senare på platsen och polisen avskrev det som självmord. 2016 erkände en 63-årig kvinna mordet. Nu frias hon av hovrätten.

I april friades hon av en oenig tingsrätt, tre ledamöter var för ett fällande och tre emot vilket resulterade i det som är till mest fördel för den tilltalade, i det här fallet ett frikännande.

Nu gör hovrätten samma bedömning, och friar kvinnan.

Mordet i Ronna 1994

Inget självmord

Jani Lönnroos är son till den bortgångne mannen som bara blev 46 år gammal.

Är du besviken?

– Nä, vi visste vad som har hänt. Vi ville bara få fram att någon har tagit livet av vår far. Sedan vad tingsrätten och hovrätten säger är inte så viktigt för oss.

Händelsen avskrevs 1994 som ett självmord. Något som har gäckat offrets familj fram tills att den 64-åriga kvinnan gick in på Norrmalms polisstation förra året och erkände att det var hon som hade hållit i mordvapnet.

– Vår pappa tog inte livet av sig. Han var inte sådan människa.

Kritik mot poliserna

I och med att utredningen dammades av 2016 räckte det för att Jani Lönnroos och andra familjemedlemmar skulle få ro. Både tingsrätten och hovrätten har kritiserat den polisutredning som gjordes den första perioden efter dödsfallet.

– Poliser kom fram till mig under tingsrättsförhandlingarna och sade att allt inte hade gått rätt till. De erkände att det var fel gjort av dem.

– Jag har lagt det här bakom mig nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ronna 1994

Mer i ämnet