Åklagare Nils Lundberg och morakniven. Foto: TT/Skärmdump

Misstänkta mordvapnet försvunnet

Publicerad

I dag inleddes rättegången mot den kvinna som erkänt ett 22 år gammalt mord i Ronna. Men åklagaren är missnöjd med den tekniska undersökning som gjordes och dessutom är det misstänkta mordvapnet borta.

Den 63-åriga kvinnan som i december gick till polisstationen och berättade att hon haft ihjäl en man i Ronna, för 22 år sedan, tog under dagens rättegång tillbaka vissa av de uppgifter hon tidigare lämnat. Hon säger sig bara minnas att hon knivskurit mannen en gång.

Hon använde en morakniv som efter att ha skickats till Statens kriminaltekniska laboratiorium för blodundersökning hamnade hos polisen igen – och därefter försvann.

Mordet i Ronna 1994

– Anledningen till det kan ha varit att fallet avskrevs som självmord och att den därför slängdes, säger åklagare Nils Lundberg.

Hur allvarligt är det att det misstänkta mordvapnet försvinner?

 – Det är inte helt avgörande, men det hade varit bra att se kniven och hur stor den är. Eftersom den tekniska undersökningen gjordes 1994 har vi bara bilder att förlita oss på. Jag tycker att man drog för snabba slutsatser, säger Nils Lundberg.

Det är ju en del som gör falska erkännande. Vad talar för att kvinnan säger sanningen?

– Hennes uppgifter är så pass unika att hon måste varit på plats. Utredningen har inte varit offentlig och vi har kontrollerat att ingen begärt ut de här handlingarna, säger Nils Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ronna 1994

Mer i ämnet