22 år gammal bild från mordplatsen. På fredagen inleddes rättegången mot kvinnan. Foto: Bild ur förundersökningen/SVT

Kvinnan i förhör om det 22-åriga misstänkta Ronnamordet

Uppdaterad
Publicerad

”Jag har burit på den här skulden i alla år”. Så sade flerbarnsmamman i förhör om det misstänkta mordet som begicks i Södertälje 1994. Ett mord som hon erkände 22 år senare.

På kvällen den 8 november 1994 överfölls en 46-årig man i Ronna. En då 41-årig kvinna såg hur hennes dåvarande make slog 46-åringen till marken med hjälp av ett tillhygge.

Alla tre hade under timmarna innan överfallet suttit i en lägenhet i området och druckit sprit. 46-åringens guldringar stals av kvinnans make.

Mordet i Ronna 1994

Erkände mord

Vad som sedan hände är vad man i dag, drygt 22 år senare, ska försöka avgöra i tingsrätten. Kvinnan, som nu är 63 år, gick i vintras in på polisstationen på Norrmalm och erkände mordet på 46-åringen.

Mannen som överfölls hittades nämligen några timmar senare. Ihjälstucken och med en kniv i ena handen. Polisen avskrev det som självmord, men mannens familj har fram till i dag vägrat tro på polisens teori.

Under rättegångens första dag på fredagen var den ena sonen på plats. Renrakad, vältränad och uppmärksam. Han var femton år när pappan gick bort.

– Han drack i perioder men var glad och snäll. Aldrig aggressiv.

Trött men timid

Den misstänkta 63-åringen däremot tittade ofta ner i bordet. Klädd i nougatfärgad polotröja och grå slipover såg hon trött men timid ut. Hennes historia är en om spritfester, missbruk, misshandel i hemmet och tvångsvård av barnen.

– Jag hade två struliga äktenskap. Blev grovt misshandlad i båda. Och jag har tagit tabletter mot ångest i fyrtio år, berättade hon under förhöret med åklagaren Nils Lundberg.

Sedan 1998 har 63-åringen varit en nykter alkoholist. Hon har börjat engagera sig i kyrkan på senare år och beskrev hösten 2016 som ”outhärdlig”.

– Jag kunde inte hålla det inne längre. Jag har burit på den här skulden i alla år och fick panik.

Tablettmissbruk

Två saker har tyngt henne. Dels tablettmissbruket, dels det dåliga samvetet för vad som hände en blöt höstkväll på 90-talet.

– Jag ville bli av med båda.

När kvinnan stegade in på polisstationen i december erkände hon rätt och slätt att hon hade knivmördat 46-åringen. 63-åringen berättade i förhöret att hon blev chockad av sin ex-mans överfall.

Därefter tog de sig till en väns lägenhet i närheten av rånöverfallet. Det var där hon bestämde sig för att gå tillbaka till brottsplatsen någon timme senare.

”Jag svarade ingenting”

46-åringen låg då några meter bort på en gräsmatta.

– Jag plockade upp en morakniv ur kökslådan och gick iväg för att leta efter honom. Han frågade: ”vem är du?” men jag svarade ingenting.

Kvinnan erkände ett stick i halsen och att hon sedan lade kniven i offrets hand.

Vändning i fallet

Vad som komplicerar fallet för åklagaren är att kvinnan delvis har tagit tillbaka erkännandet. Orsaken är att hon säger sig bara minnas ett stick med kniven.

När hon såg bilderna på mannens skador kände hon inte igen sig.

– Efter mig finns absolut bara ett stick. När jag erkände var jag inte medveten om de andra skadorna.

Rättegången fortsätter nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ronna 1994

Mer i ämnet