Foto: TT

Nytt resecentrum ska stoppa fuskåkare

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt resecentrum med pendeltågsspärrar ska stoppa fuskåkare i Södertälje. I dag fattar landstingets trafiknämnd beslut om de nya planerna för stationen.

I dag är det enda man behöver göra när man ska åka pendeltåg från Södertälje centrum att blippa sitt kort vid SL:s blå avläsningsmaskin, som man lätt kan passera utan att ens lägga märke till.

2018 är förhoppningen att ett nytt resecentrum i Södertälje ska börja byggas och då är tanken att glasspärrar ska sättas upp för att hindra plankare.

– Det kan handla om att vi får in miljontals kronor mer per år med de här nya spärrarna i Södertälje, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

”Det är efterlängtat”

SL räknar med att 300 miljoner kronor går förlorat årligen på grund av fuskåkandet. Resenärerna Romany Sammour och Norma Segerbrant välkomnar pendeltågsspärrar.

– Självklart ska alla betala för sig, så jag tycker det är bra, säger Romany Sammou.

– Det är efterlängtat och ett bra sätt att stoppa fusket på, säger Norma Segerbrant.

Men resenären Tomas Arevalo håller inte med:

– Om man inte hinner köpa busskort, eller inte har så mycket pengar borde man få åka ändå, jag tycker det är bra som det är i dag.

Nya vänthallar

I dag fattar landstingets trafiknämnd ett inriktningsbeslut om Södertäljes nya resecentrum och tanken är också att det ska finnas betydligt bättre möjlighet att värma sig och söka skydd från regn och snö. I dag är dessa möjligheter små.

– Vi ska få vänthallar och tryggare lokaler, så att vi kan lyfta det här området på ett sätt som vi tror behövs, säger Kristoffer Tamsons (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.