V och MP: ”Spärrar – fel väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

De pendeltågsspärrar som de styrande politikerna i landstinget vill se i Södertälje möter motstånd hos oppositionen. – Människor har skadats av spärrarna, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

I går kom Södertäljes nya resecentrum ett steg närmare ett förverkligande när ett inriktningsbeslut klubbades i landstingets trafiknämnd. Beslutet innebär bland annat att pendeltågsspärrar ska installeras på stationen.

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill inte se några spärrar i Södertälje.

– Flera människor har skadats av spärrarna och barn är rädda för dem, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

”Utred först”

Gunilla Roxby Cromvall som är Vänsterpartiets gruppledare i landstinget tycker att man till att börja med måste ta reda på om det över huvud taget finns problem med fuskåkning från Södertälje centrum.

– Jag tror att de som reser har giltig biljett, säger hon. Det är upprörande att man vill införa spärrar utan att någonsin ha gjort några kontroller i Södertälje.

SL räknar med att 300 miljoner kronor går förlorat årligen på grund av fuskåkandet – behöver inte något göras?

– Vi vill först undersöka om fuskåkning förekommer och om det gör det i så fall sätta in mer servicepersonal på stationen, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

Men riskerar inte mer personal att bli dyrare än spärrar i längden?

Om vi har ett välkomnande system i kollektivtrafiken är det fler som vill köpa fler månadskort och då får vi fler som åker. Jag vill att andelen som åker kollektivt ska öka, säger Vänsterpartiets gruppledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.