Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när SVT:s reporter testar långfärdsskridskor och får lära sig hur man kontrollerar att isen håller. Foto: Johan Bünz/SVT

Vinteraktiviteter på isen – så minimerar du olycksrisken

Publicerad

Kallbad, skridskoåkning och långpromenader lockar många utomhusentusiaster till isar. Men att ge sig ut på isen är också förknippat med allvarliga risker. Sedan 2019 har 48 personer dött till följd av att de gått igenom isen och drunknat, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

För att minska riskerna är det av yttersta vikt att ha isvett. Det absolut viktigaste är att aldrig bege sig ut på isen ensam.

Förberedelserna bör bestå i såväl rätt klädsel som nödvändig utrustning: isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp, exempelvis en räddningsväst menar Eva Jarnhäll, vattensäkerhetsexpert på Trygg Hansa.

Försäkringsbolaget ser också att kallbadstrenden fortsätter att växa.

Prova-på-dagar

Även i Södertälje finns det aktiva som ger sig ut på isen och som märker av ett ökat intresse.

– Vi hade en prova-på-dag förra året i Södertälje och då var det många som ville testa, säger Lena Ljungh, ledare för Friluftsfrämjandet i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Holt, pedagog på Naturskolan, visar hur du ska göra om du går genom isen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Omkomna vid Drunkningsolyckor vid is

2023: 7

2022: 4

2021: 16

2020: 10

2019: 11

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Allmänna råd vid vinteraktiviteter på is

Detta bör du tänka på innan du ger dig ut på isen:

Ha alltid sällskap om du ger dig ut på isen eller om du ska bada.

Sätt på dig kläder efter väder – se till att ha hjälm, ryggsäck, vantar och varma kläder

Ta med dig räddningsutrustning som isdubbar och räddningslina. En ispik kan användas för att kontrollera isen och som en förlängd arm om du ska rädda någon ur vattnet.

Se till att du känner till isens svaga punkter. Gå aldrig ut på isen om du inte är säker på att den håller – kärnis skall vara minst 10 centimeter tjock.

Om du ska kallbada:

Ha alltid sällskap när du ska bada.

Packa med handdukar och eventuellt något varmt att dricka efter badet.

Sätt på dig badkläder under dina kläder för att vara förberedd inför doppet och för undvika att kylas ner ute på isen eller på bryggan.

Ta det försiktigt ner i vattnet och försiktigt upp, för att minimera risken för att isen spricker.

Ha koll på tiden i vattnet och stanna inte i för länge.

Detta gör du om någon går igenom isen:

Ropa på hjälp och se till att någon larmar 112.

Närma dig från samma håll som personen i vattnet kom ifrån innan den gick igenom isen och ta det försiktigt. Om du hamnar i vattnet gör det mer skada än nytta – tänk på din egen säkerhet.

Ha alltid något mellan dig och den i nöd. Livbojen kan användas året om!

Om du ska använda livbojen – ta ned den. Ta loss behållaren som innehåller linan och ställ dig på behållaren. Kasta livbojen med tvåhandsgrepp mot personen i vattnet och sikta bredvid personen. När personen i vattnet fått tag i livbojen drar du in linan.

Få in personen i värmen om det går. Om inte, skydda personen mot vinden, lägg något mellan personen och marken och täck huvudet.

Ta av blöta eller fuktiga kläder om det är möjligt och vira in personen i ett varmt och torrt täcke eller filt. Se till att hålla personen lugn och trygg.

Källa: Trygg Hansa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.