Orolig sommar för Taxingeborna

Publicerad

Rödlistad fisk, båtklubb, badstrand och rofylld miljö. Men det kan ändras om Skanska får krossa berg i området. Taxingeborna har till på torsdag på sig att säga sitt till Länsstyrelsen.

Skanska har ansökt till Länsstyrelsen om att få krossa 1,5 miljoner ton berg. Och man vill gärna göra det i Taxinge då företaget redan äger mark där och har en befintlig hamn i anslutning till den.

– Vi behöver alltså inte bygga en ny hamn, och det betyder att det blir mindre miljöpåverkan än om man hade tvingats till att göra det, säger Torbjörn Andersson som är projektledare på Skanska.

– Dessutom har vi gjort flera, långa miljöutredningar som visar att en bergkross i Taxinge kommer ligga på en acceptabel nivå gällande miljöpåverkan. Vad gäller buller så klarar vi riktvärdena.

”Låter som när man tömmer en returflaskcontainer”

Men boende i området håller inte med om att det handlar om en acceptabel nivå. Johan Callin bor på Härnön, mellan två naturreservat och platsen där sten eventuellt ska krossas.

– När man lossar sten så låter det ungefär lika mycket som när man tömmer en returflaskcontainer. Det kraschar så hela kvarteret vaknar, och det här ska hålla på dygnet runt med båtar som ska komma hit.

– Skanska bedömer hur de kan tjäna pengar, men det är upp till samhället att bedöma huruvida det här är bra för samhället. Och där hoppas jag verkligen att Länsstyrelsen tar rätt beslut.

”Kommer inte gå att bo kvar”

När båtarna lossar sten vid kajen så vill Skanska att stenen ska färdas ett par hundra meter genom ett skogsparti på transportband. Invid det planerade transportbandet bor Gunnar Örnerborg sedan 1983.

– För mig kommer det inte gå att bo kvar, det är en omöjlighet, Gunnar Örnerborg.

På Taxinge slott är man inte bara oroliga utan även övertygade om att besöksnäringen kommer att drabbas.

– Naturligtvis, kommer det en massa damm och buller så blir det inte lika attraktivt längre. Du hör ju nu hur fåglarna kvittrar, säger Ann-Marie Finnmansson på Taxinge slottscafé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.