Genrebild Foto: TT

Ovanligt rättsfall försenar skola i Enhörna

Uppdaterad
Publicerad

600 elever ska få plats i den nya skolan i Enhörna som skulle stå klar 2018. Men när nu Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd i ett mål som rör skolan, försenas den minst ett år.

Skolan ska byggas i Ekeby i Enhörna och det behövs en ny väg och nya bostäder planeras i närheten.

Men flera personer i området har överklagat detaljplanen, vissa anser att det blir för bullrigt och en skogs- och fastighetsägare menar att han kommer att påverkas negativt.

– Hans mark kommer att tas i anspråk och han menar att det blir begränsningar när det gäller avverkning, säger skogsägarens ombud Magnus Norberg.

Kommunen överklagade

Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen bedömde att mannens fastighet inte påverkas av planen, men Mark- och miljööverdomstolen undanröjde beslutet och gav skogsägaren rätt, han har därmed rätt att klaga på detaljplanen.

Men Södertälje kommun överklagade och fallet når nu Högsta domstolen, som  beslutat att det ska prövas, vilket är ovanligt i sådana här mål.

– Den här typen av mål är ju normalt sett inte överklagbara. Men om Mark- och miljööverdomstolen anser att det är prejudikatintressat kan det gå vidare till Högsta domstolen, vilket det gjort i det här fallet, säger justitiesekreterare Åsa Brundin.

”Hämmar utvecklingen”

Nästa år kommer Högsta domstolen att pröva själva sakfrågan och får skogsägaren rätt är det länsstyrelsen som återigen får frågan på sitt bord. Men får Södertälje kommun rätt, blir frågan avgjord en gång för alla.

– Tanken var ju att skolan skulle stå klar 2018, men nu blir den försenad minst ett år. Det känns jättetråkigt och det hämmar utvecklingen av Enhörna. Men vi får helt enkelt avvakta Högsta domstolens beslut, säger Johan Ögren (S), ordförande i Enhörna kommundelsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.