I januari i år hittades en pojke allvarligt skadad i Södertälje – och dog sedan av sina skador. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Pappan till dödade pojken i Södertälje ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som är häktad misstänkt för att ha mördat sin son ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning, det beslutade Södertälje tingsrätt under måndagen. Beslutet föranleddes av att den misstänkte anses kunna lida en allvarlig psykisk störning, enligt Rättsmedicinalverkets sinnesundersökning.

Under måndagen fattade Södertälje tingsrätt beslut om att pappan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Syftet med undersökningen är bland annat att se om mannen var under påverkan av allvarlig psykisk störning när han begick gärningen som han är misstänkt för och om det finns medicinska skäl för att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Skillnaden mellan en sinnesundersökning, också kallad en paragraf 7-undersökning, och en längre rättspsykiatrisk undersökning är att den förstnämnda är en mindre och kortare undersökning, medan en längre rättspsykiatrisk undersökning pågår under en längre tid.

Pojke död i Rosenlund

Där deltar även ett team bestående av socialutredare, psykolog, rättspsykiater, samt omvårdnadspersonal som observerar den misstänkte dygnet runt, om personen är häktad.

Sinnesundersökning bakom beslut

En sinnesundersökning kan visa om det föreligger, kan misstänkas föreligga eller inte föreligger en allvarlig psykiatrisk störning hos en gärningsman.

Vad gäller pappan som misstänks ha mördat sin son har Rättsmedicinalverket kommit fram till att det kan misstänkas föreligga en psykiatrisk störning hos mannen – både under brottet och under utredningstiden.

– Det innebär att undersökningen inte kunde utesluta att personen inte har en psykisk störning. I cirka hälften av fallen rekommenderas en längre psykiatrisk undersökning, säger Anneli Sjögren, psykolog på Rättsmedicinalverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke död i Rosenlund

Mer i ämnet