Skottlossningen ägde rum i ett bostadsområde i centrala Salem den 14 mars. Foto: Swepix

Polisen misstänker: Tog tåget från Dalarna för att mörda i Salem

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten den 14 mars bryts lugnet i ett radhusområde i Salem. Flera boende i området väcks av skott och två män förs till sjukhus med allvarliga skador. I veckan avslutades rättegången där bland annat en 16-åring står åtalad för mordförsök.

Några dagar innan skottlossningen i Salem hoppar en 16-åring på tåget från Dalarna till Stockholm. Enligt förundersökningen ska han då ha fått i uppdrag från Rawa Majid, ledaren för Foxtrot-nätverket, att utföra ett beställningsmord. De tilltänkta måltavlorna i Salem är släktingar till personer från ett rivaliserande nätverk.

Den 14 mars bryter sig 16-åringen in i deras bostad och avlossar ett flertal skott. Två män träffas av flera skott och förs till sjukhus.

Våldsspiralen i Södertälje

Flydde från HVB-hem

Under tiden för skottlossningen har 16-åringen varit placerad på ett HVB-hem i Norrland. Utifrån dokument från förvaltningsrätten kan man se att han vid flera gånger smitit från hemmet. Efter skottlossningen ska han ha återvänt till HVB-hemmet och berättat för en anställd att han varit inblandad i en skjutning i Salem.

Även en 40-åring misstänks för inblandning i mordförsöket då han enligt åtalet ska ha skjutsat 16-åringen till platsen och även hjälpt honom med ett gömställe efter skottlossningen.

Sextonåringen misstänks även för ett annat mordförsök i Haninge som skedde ungefär en månad efter skottlossning i Salem.

Samtliga inblandade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet