Åren efter rättegången mot Södertäljenätverket har varit lugna – och Södertälje har beskrivits som ett gott exempel när det kommer till brottsbekämpning. Bland annat gällande tryggheten för småföretagare, och hur polisen nu arbetar med grov brottslighet på andra håll.
I brottsförebyggade rådets (BRÅ) statistik över anmälda brott syns också en tydlig nedgång av försök till mord eller dråp. 2018 anmäldes nio stycken, vilket är 73 procent färre än rekordåret 2011 då 33 mord- och dråpförsök anmäldes. Även antalet bilbränder har halverats sedan 2016 enligt räddningstjänstens statistik.
Skottlossningar skapar oro
Men den senaste tiden har två skjutningar och en explosion inträffat i stan. Rapporteringen har genererat oroliga och uppgivna kommentarer i sociala medier som menar att utvecklingen är på väg tillbaka.
När inrikesministern var på besök förra veckan var det också just gängbrottslighet som stod på agendan.
Långt ifrån samma situation som förr
Idag har alla som dömdes i rättegången mot det dåvarande nätverket kommit ut, utom ledaren som dömdes till livstid. De flesta släpptes fria för flera år sedan.
För ungefär ett år sedan uppskattade polisen att kärnan i det nuvarande nätverket bestod av 20-30 personer, och att runt 130 personer rörde sig i den kriminella miljön.
Idag vill de inte uppge hur många personer det kan handla om. Men Daniel Löfgren, operativ samordnare vid Södertäljepolisen, i menar att nätverket i sin nuvarande form har blivit starkare och pekar på försäljningen av narkotika som ett tecken på det.
Han understryker dock att man är långt ifrån den situation som Södertälje befann sig i runt 2009-2010 – och att man inte ska behöva hamna där igen. Hör mer i klippet ovan.