– Så mycket kokain som togs i beslag förra året togs inte på hela 2010-talet, säger Magnus Köhler, polisinspektör i Södertälje och ansvarig för polisens särskilda insats Mareld. Foto: ur en förundersökning

Polisen: Kokain vanligare i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Kokain har blivit en allt vanligare drog i Södertälje, enligt polisen. Och trenden syns i hela polisregion Stockholm.

– Kokainet har ökat ordentligt i Södertälje, om vi går tillbaka till 2014 till exempel så togs sällan kokainbeslag, då togs enstaka poster. Men nu 2018 har vi regelbundet beslag. Så mycket kokain som togs i beslag förra året har inte tagits under hela 2010-talet, säger Magnus Köhler, polisinspektör i Södertälje och ansvarig för polisens särskilda insats Mareld.  

Och han tror inte att det handlar om att polisen satsat mot narkotikan eller på annat sätt ändrat metod.

– Nej, det är så pass stor skillnad i antalet beslag så jag skulle säga att det är säkert och inte beroende på våra metoder, säger han.

Trend i hela länet

Trenden syns i hela polisregion Stockholm, där all typ av narkotika beslagtas mer, så även kokain.

All misstänkt narkotika som polisen beslagtar skickas för analys för Nationellt forensiskt centrum (NFC), och deras statistik visar att kokain blivit vanligare i polisområde Stockholm, i vilket länet ingår.

Unga ostraffade skickas fram

Kokain är dyrt, ett gram kostar mellan 800 och 1 000 kronor beroende på kvalité, vilket enligt polisen både kan elda på konflikter bland de som säljer narkotika och skapa problem för de som brukar.

– Kokain är beroendeframkallande och har ett kort rus, så du behöver snabbt nytt, och det är väldigt dyrt. Det gör att de som fastnar i missbruk måste försörja det och kan hamna i klorna på de som säljer eller att begå brott på annat sätt, säger Magnus Köhler.

I Södertälje ser polisen att unga personer blir ertappade med större mängder kokain.

– Vi tolkar det som att man använder yngre och ostraffade personer, de får förvara och ta riskerna med hanteringen.

År 2015 fanns det kokain i 11 procent av polisens cirka 8 300 narkotikaärenden i polisregion Stockholm.

År 2017 hade andelen ökat till att kokain var inblandat i 14 procent av ärendena. Detta enligt siffror som Nationellt forensiskt centrum (NFC) tagit fram åt SVT.

Även mängden beslagtaget kokain har ökat i området från 12,3 kilo år 2015, till 37,3 kilo 2017, enligt siffror från NFC.

I Södertälje upplever polisen att kokain blir vanligare. De senaste 12 månaderna har 32 beslag gjorts. Beslagen har uppgått till cirka 950 gram, vilket har ett marknadsvärde på närmare en miljon kronor. Sex personer har frihetsberövats, två av dem är under 18 år, enligt uppgifter från polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer