Foto: Privat/SVT/TT

Polisen efter morderkännandet: ”Hade mina misstankar”

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljekvinnan som nyligen erkänt att hon dödat en man för 22 år sedan menar att det inte var planerat. Men allt tyder på motsatsen, säger dåvarande polisutredaren samt Sven-Erik Alhem, då överåklagare.

Det var i november 1994 som en man i 40-årsåldern hittades död under en balkong i Ronna. Mannen hade dött av stickskador och rättsläkarens utlåtande om att det var ett självmord ledde till att utredningen lades ner.

Men i förra veckan erkände en 63-årig kvinna från Södertälje att hon dödat mannen och på söndagen häktades hon misstänkt på sannolika skäl.

Mordet i Ronna 1994

”Hade mina misstankar”

Peter Ståhl, en av två som utredde brottet, minns att han inte alls trodde på att det var ett självmord.

– Jag hade mina misstankar om att det kunde bero på annat. Men vi hade ingenting mer att gå på och vi fick inga tips, säger han.

Vad var det som gjorde att ni misstänkte att det inte var självmord?

– Det är jäkligt ovanligt att man hugger sig själv i halsen. Men vi hade ingen motivbild, han var inte osams med någon vad vi kunde få fram.

Nya uppgifter

Nya uppgifter visar dock på att det kan ha funnits en konflikt mellan den misstänkta kvinnan och mannen. Enligt tidningen Expressen har kvinnan i förhör nu berättat att hon och en vän en kort tid innan mordet, hade rånat mannen på guld. Och av rädsla för att mannen skulle avslöja brottet återvände kvinnan till platsen och stack ihjäl mannen.

Peter Ståhl medger att det kändes som ett misslyckande att utredningen lades ner.

– Så här i efterhand är det ett misslyckande att vi inte kunde styrka brott, men vi hade inga uppgifter om att det skulle vara något olämpligt.

Kritik mot rättsläkaren

Sven-Erik Alhem, dåvarande överåklagare, som bodde i Södertälje vid tillfället, är kritisk till rättsläkarens bedömning.

– Jag har aldrig hört talas om att någon tagit livet av sig genom att skära sig i halsen på det sättet. Hela situationen låter konstig, han var ju utsatt för ett rån, och att han sen skulle ta livet av sig verkar helt konstigt.

Att kvinnan dock bara erkänner dråp, tycker Sven-Erik Alhem är mycket märkligt.

– Detta är definitivt ett överlagt mord som har mycket stora försvårande omständigheter involverande omständigheter. Det kan aldrig bedömas som dråp enligt min uppfattning.

”Mått väldigt dåligt”

Kvinnans försvarare säger till SVT att det finns förmildrande omständigheter och det är därför hon bara erkänner dråp.

– På grund av förundersökningssekretess kan jag inte gå inte på närmare detaljer, säger advokaten Heli Lundström.

Hon vill varken bekräfta eller dementera uppgiften om att kvinnan erkänt att hon rånat mannen innan mordet. Heli Lundström, vill inte heller svara på varför erkännandet kommer nu.

– Jag kan inte kommentera det mer än att kvinnan har mått väldigt dåligt av att bära på denna hemlighet, säger hon.

Angav sig själv

Det faktum att kvinnan angav sig själv tror föredetta överåklagaren kommer att räknas som en förmildrande omständighet.

– Det kommer att användas som straffvärdessänkande. Hon ska få rabatt med tanke på att hon själv angett sig.  Men det ligger naturligtvis på livstidsnivå.

Vad pratar vi om för rabatt, tror du?

– Hon kommer säkert få ett tidsbestämt straff, 14 eller 12 år skulle jag gissa.

Hur svårt är det att styrka brott så här lång tid efteråt?

– Tidsfaktorn är mycket betydelsefull även om det ofta finns någon form av väl dokumenterad brottsplatsundersökning. Men om man tidigt har kommit fram till att det hela sannolikt är ett självmord så kanske man inte har så väl underbyggd utredning kring fallet som man skulle ha haft om det var ett misstänkt mord, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Ronna 1994

Mer i ämnet