Foto: Maria Makar/arkiv

Protester stoppar inte bergkross i Bränninge

Uppdaterad
Publicerad

Grannars och kommunens protester stoppar inte Skanskas planer på att bryta berg i Bränninge. Nu ger sig Centerpartiet in i den infekterade frågan.

I Bränninge vill Skanska bryta 24 miljoner ton berg i 30 år. Det innebär att det varje dag kommer att passera hundratals lastbilar i området.

– Om Skanskas planer blir verklighet tvingas vi flytta. Vi föder upp hästar här på gården och de behöver lugn och ro, annars riskerar vi att de tappar sina föl, säger Niclas Holm som har en gård med hästverksamhet alldeles intill berget där Skanska vill spränga berg.

Vad är egentligen problemet?

– Det blir damm, mycket buller och störningar. Inte bara för oss, utan även för de andra som bor i området.

Protester från flera håll

Föreningen Stoppa Bränninge bergtakt har i dag 600 medlemmar och även kommunen har i ett yttrande sagt att platsen som Skanska vill bryta berg på är direkt olämplig. Nu ger sig även Centerpartiet in i den infekterade frågan.

– Det ligger en skola vid vägen och det finns en ny idrottshall i närheten. I framtiden vill man bygga bostäder i området, men det blir svårt om man ska spränga berg här, säger Tage Gripenstam, gruppledare för Centerpartiet i Södertälje.

Var ska Skanska bryta berg istället?

– Skanska ska bryta berg på andra ställen ... Jag vet att Skanska har ansökningar runt om i länet som man måste pröva, det här stället är direkt olämpligt.

”Tar oron på allvar”

Fram till den tionde oktober kan grannar lämna in synpunkter till Skanska. Men trots protesterna kommer företaget inte att avbryta sina planer på att etablera sig i Bränninge.

– Vi tar oron på allvar, men våra planer avbryts inte, däremot hjälper det här oss att utforma ansökan på bästa sätt, säger Torbjörn Andersson på Skanska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.