Srood Maqdasy är assyrier och kommer under ondagskvällen att tala inför svenska riksdagsledamöter. Foto: SVT/TT

Riksdagen får höra om minoriteternas situation i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen hålls en frågestund i riksdagen om minoriteters situation i norra Irak med koppling till terrororganisationen IS närvaro. Förhoppningarna är att Sverige ska stötta grupperna både humanitärt och militärt.

Srood Maqdasy, ledamot i parlamentet i Irakiska Kurdistan är på besök i Sverige. Det är Assyriska riksförbundet som bjudit in honom till onsdagens hearing för att ge sin syn på den militära kampanjen mot terrororganisationen IS och den politiska utvecklingen med särskilt fokus på minoritetsgrupperna så som assyrier och yazidier.

– Mitt uppdrag här är en blandning mellan politik och socialisering. Jag tänker träffa vårt folk som lever här och även prata med politiker här.

– Vårt budskap är att vi står inför en väldigt svår situation. Speciellt efter IS framfart. Problemet är att vi vill ha kvar vår existens i vårt land. Vi behöver stöd och då önskar vi att få hjälp med kommunikationen till andra länder genom Sverige.

Tuff tid för minoritetsgrupper

Han är själv assyrier och tillhör partiet Abnaa Al-Nahrain och sitter på en av de få stolar i det lokala parlamentet som är avsatta för minoritetsgrupper.

– I Irak har vi varit de största förlorarna sedan invasionen 2003. Det kommande decenniet kan vi förlora allt, vi kan förlora vår existens, säger Srood Maqdasy.

Men är inte situationen minst lika svår för till exempel sunnimuslimer i norra Irak?

– Det är svårt för alla irakier. I Irak har vi majoriteter och minoriteter. Majoriteten lider också men minoriteterna blir ignorerade av regeringen. De behöver mer stöd än andra annars har de inget annat val än att emigrera.

Hoppas på stöd från Sverige

Efter besöket i Sverige är förhoppningarna stora på att få mer stöd i att bygga upp de samhällen som raserats och samtidigt stå emot de grupper som vill driva minoritetsgrupperna på flykt.

– Vi har en stor befolkning som lever i Sverige. Vi vill att de ska vara mer aktiva med förhandlingar och vi önskar att den svenska regeringen stöttar oss mer. Vi hoppas även på mer humanitärt stöd och militärt stöd, säger Srood Maqdasy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.