Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad föräldrar tycker om utevistelse på förskolan i kylan – och förskolechefens ståndpunkt. Foto: SVT

Riktlinjer för förskolebarns utevistelse i kylan saknas: ”Ena barnet är ofta inomhus”

Publicerad

I och med vinterns rejäla kyla i stora delar av landet har föräldrar på sina håll lagt märke till att deras barn inte släpps ut från förskolan.

I Södertälje undrar föräldern Lourdes Haddad om det är rimligt att hålla barnen inne en hel vecka.

Det saknas riktlinjer kring hur förskolor ska hantera utevistelse för barnen när det är kallt ute. Enligt rapporter från föräldrar i Stockholm och Södertälje är det väldigt olika hur förskolorna agerar när det blir minusgrader.

En av föräldrarna som SVT har träffat är Lourdes Haddad som upplever att den ena dotterns avdelning är ute nästan varje dag, medan den andra dotterns avdelning inte är ute lika ofta, trots att de är ungefär lika gamla.

Vinterväder – teckenspråk

– Den yngsta dotterns avdelning går ut väldigt sällan, säger hon.

Olika förhållningssätt

Både Södertälje kommun och Stockholms stad uppger för SVT att det är upp till förskolorna själva att avgöra hur en eventuell utevistelse ska se ut.

Enligt SVT:s avstämning med ett antal förskolor verkar det vanligaste förhållningssättet vara att pedagogerna är mer restriktiva med utelek när temperaturen gått ner under tio minusgrader, och speciellt när det gäller de minsta barnen.

Men det varierar stort – och på vissa förskolor hålls barnen inne redan vid betydligt mildare väder. Många gånger tas hänsyn till andra faktorer än temperatur som till exempel hur stark vinden är.

Hör hur föräldrar och Södertälje kommuns förskolechef ser på saken i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterväder – teckenspråk

Mer i ämnet