Elof Hansjons (S) vill bland annat locka lärare med kompetensutveckling Foto: TT/SVT

Södertälje lockar med utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är bland de sämsta kommunerna i länet på att ha lärare med behörighet. Men Södertälje kommun tror sig ha en lösning på problemet.

I går släpptes siffror för hur det ser ut med lärarbehörigheten bland landets skolor. I Södertälje har 66,3 procent av lärarna ämnesbehörighet. Haninge och Nynäshamn är de enda kommunerna i Stockholms län som har färre lärare med behörighet än Södertälje.

Lokalt lärarlönelyft

Men enligt Elof Hansjons (S), ordförande för utbildningsnämnden i Södertälje, finns det en lösning.

– I februari presenterade vi ett par viktiga punkter för att bli en mer attraktiv kommun för lärare. Det hoppas vi är en lösning på detta på problem, säger han.

Enligt Elof Hansjons är ett lokalt lärarlönelyft något som lyfts upp som en möjlig lösning tillsammans med stipendier. Han vill även möjliggöra mer vidareutbildning.

– Vi satsar på ämnesbaserad kompetensutveckling. Många lärare frågar efter det och vill ha det.

Lärare prioriterade

Enligt den budget som Södertälje kommun presenterade hösten 2016 så är lärare ett av de mest prioriterade yrken, tillsammans med socialsekreterare och undersköterskor.

– Den stora potten av pengar går till lärare. Vi satsar mer pengar på lärares löner. Men det är en tuff konkurrens då även andra kommuner satsar på lärarlöner, säger Elof Hansjons.

Inte självkritiska

Trots de låga siffrorna så ser inte kommunen detta som ett misslyckande från deras sida.

– Det är en tuff konkurrens så vi fokuserar inte på självkritiken, utan istället på vad vi ska göra. Hur vi ska vara attraktiva i den konkurrensen som finns. Det hjälper oss mer, säger Elof Hansjons (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.