Scania och IF Metall har slutit ett nytt så kallat flexibilitetsavtal. Foto: TT

Scania anställer 400 konsulter

Uppdaterad
Publicerad

400 kommer i höst att bli erbjudna fast jobb. Scania har gått med på att inte har mer än tio procent inhyrd personal från 2016.

Från och med juni kommer Scania att kraftigt minska andelen inhyrd personal inom produktionen. Det här innebär att 400 montörer och maskinoperatörer nu blir fast anställda av Scania.

Enligt det nya avtalet ska andelen inhyrd personal i ett normalläge inte vara högre än 10 procent. Tidigare var det 30 procent. Enligt IF Metall så var det många som på tisdagen var glada över det nya avtalet.

– Det många som känner att det kanske blir ett slut med den här otryggheten. Väldigt många som har en personlig glädje i det här, säger Michael Gustafsson, vice ordförande Scania verkstadsklubb.

Att andelen inhyrd personal nu minskas från 30 till 10 procent beror enligt IF Metall till stor del på ägaren Volkswagen. Volkswagen har en låg andel inhyrd personal på sina andra bilfabriker och enligt IF Metall vill Volkswagen att det ska ut på liknande sätt på Scania. I det nya avtalet finns det också en bortre gräns för hur länge personal kan vara inhyrda.

Och även från arbetsgivarhåll så är man nöjd med att andelen inhyrd personal nu minskas.

– Tio procent tror vi är en rimlig nivå, säger Hans-Åke Danielsson, presschef Scania.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.