”Tråkigt när en uppskattad chef slutar”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Lundstedt lämnar Scania och blir vd på Volvo. Per Hallberg går in som vd tills en efterträdare har utsetts.

Scanias vd Martin Lundstedt har utsetts till vd och koncernchef för Volvo. Martin Lundstedt tillträder sin nya tjänst i oktober i år men har redan nu lämnat Scania.

– Det är tråkigt när en uppskattad chef slutar, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania. Men Scania rullar vidare. Det känns tryggt med Per Hallberg som tillförordnad vd. Han har varit på Scania i 38 år, säger han.

”Lite i chock”

För fackförbundet Unionen kom avgångsbeskedet som en total överraskning.

– Vi är nog lite förvånade och lite i chock här, säger Mari Carlquist, som är fackligt aktiv i Unionen på Scania. Men vi säger som vi brukar säga på Scania att det är ”bussiness as usual” och jobbar på som vanligt. Men det är roligt för Martin. Vi gratulerar Volvo till en bra vd.

Hampus Engellau som är analytiker på Handelsbanken är däremot inte förvånad med tanke på den konflikt som varit inom Scania sedan Volkswagen köpte bolaget.

– Martin Lundstedt har jobbat på olika positioner i Scania under 25 år. Scania har alltid varit en självständig underdog i branschen. Att då plötsligt sortera under den största fordonstillverkaren i världen gör att man förlorar den självständigheten. När Martin Lundstedt då får möjligheten att leda ett av Sveriges största företag är det inte konstigt att han tackar ja, säger Martin Engellau.

”Vd:n en ambassadör”

Martin Sköld på Handelshögskolan ser ingen risk att Martin Lundstedt tar med sig några företagshemligheter till Volvo som skulle skada Scania.

– Vd:n är framförallt en ambassadör för verksamheten utåt. Han har chefer under sig som har betydligt större kunskaper inom sina respektive områden och Volvo är ett helt annat spelfält, säger Martin Sköld.

Martin Lundstedt vill inte kommentera flytten från Scania till Volvo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.