Miljonsvindel mot Scanias hjälporganisation

Uppdaterad
Publicerad

De Scaniaanställdas hjälporganisation Tolvskillingshjälpen har utsatts för bedrägeri. Den tidigare kassören är polisanmäld för att ha förskingrat miljonbelopp.

Det var när en mottagare av pengar till ett projekt berättade att de medel som utlovats kom i portioner som föreningens ordförande fattade misstankar om att något inte stod rätt till med ekonomin.

– Det kändes förskräckligt och jag mådde väldigt illa. Den här personen som skötte kassan var ju en av mina bästa vänner under 30 års tid. Jag hade ingen aning, han har spelat väldigt bra för att dölja detta, säger Bengt Perman, ordförande på Tolvskillingshjälpen.

Nya rutiner

Föreningen har nu bytt kassör, och rutiner och två ur styrelsen måste numera skriva på alla utbetalningar.

Den misstänkte kassören har varslats om avsked från Scania. Alla beslutade projekt har fått sina pengar.

Fakta Tolvskillingshjälpen

Tolvskillingshjälpen startade 1960 på dåvarande Scania Vabis AB i Södertälje. Idén är att på ett enkelt sätt samla in pengar från anställda, företag och enskilda för att användas till barns utbildning och utveckling världen över.

Föreningens mål är att stödja långsiktiga projekt, som drivs av väl kända och etablerade organisationer, eller projekt, där styrelsen har mycket god kännedom om verksamheten och de verksamhetsansvariga.

Idag består föreningen av ca 7 000 bidragande personer. Varje person bidrar i snitt med 240 kronor per år. 98 % av dessa personer är anställda på olika företag där lönekontoret gör ett månadsvis avdrag direkt från lönen.

Varje år samlas ca 1 600 000 kronor in. Lika mycket delas sedan ut i bidrag under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.