Åklagarna kräver strängare straff. Foto: Fabian Sturm

Slutskede i hovrättsförhandlingen i assistansmålet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hålls slutpläderingarna i Svea Hovrätt i det omfattande assistansmålet där 34 personer kring bolaget Elma assistans i Södertälje står åtalade.

Personerna misstänks för att ha lurat Försäkringskassan på 31 miljoner kronor. Åklagarna vill skärpa tingsrättens domar medan försvaret vill fria alla inblandade.

Det var i början av november 2012 som polisen slog till mot bolaget Elma assistans med kontor i Södertälje. Målet är mycket omfattande – det handlar om sammanlagt 35 personer.

Enligt åklagarna ska brottsupplägget ha varit att de skrivit upp tider för att ha jobbat som personliga assitsenter hos brukare, trots att det inte skett och sedan fått ut totalt 29 miljoner kronor från Försäkringskassan. En av de åtalade är även anställd hos Försäkringskassan.

Dömda för grova brott

Tingsrätten dömde i fjol slutligen 34 av de 35 åtalade till fängelse och samhällstjänst för flera grova brott. Det beslutet överklagades och nu i Hovrätten yrkar åklagarna på strängare straff medan försvarssidan vill fria alla 34 åtalade.

Domarna i det omfattande målet väntas i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.