Daniel Emenike, Lukas Beaben och Sandra Albeer. Foto: SVT

Södertäljebon Sandra om matvanor: ”Grönsaker är prio ett”

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomars matvanor ska kartläggas i en ny studie. Och Livsmedelsverket tror att finnas skillnader mellan olika delar av landet.

– Jag kan inte äta någonting utan sallad till, säger Södertäljebon Sandra Albeer.

– Jag tycker om att äta grönsaker så det är det som är min prio ett, och sen nåt protein helt enkelt, säger Sandra Albeer, elev på Täljegymnasiet.

För Daniel Emenike, även han elev på Täljegymnasiet, varierar det huruvida han tänker på vad han stoppar i sig.

– Ibland, mest att jag ska få i mig alla protein och kolhydrater och sådant så man får balans mellan allting. Men ibland tillexempel med kompisar kanske jag går och äter pizza och så, men annars tänker jag på det, säger han.

LÄS MER: Ungas matvanor ska granskas

Vi träffar Lucas Beaben i centrala Södertälje.

Vad brukar du äta en vanlig dag?

– Det som serveras hemma, säger han.

När du får välja själv vad äter du då?

– Pizza, choklad. Det kan vara vad som helst.

Vanor i familjen spelar roll

Sandra Albeer har fått med sig vanan att äta grönsaker från föräldrahemmet, och hon tror att de vanor man får i barndomen spelar stor roll.

– Det är jätteviktigt, alltså jag växte upp med att äta sallad till varje middag och lunch hemma, det har jag alltid med mig. När jag kollar på mina kompisar så ser jag att det är många som inte äter sallad till lunch, men jag kan inte äta någonting utan sallad till så det är superviktigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.