Södertäljebors lantställen hotade

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna i sydöstra Turkiet gör att många Södertäljebors lantställen kan vara hotade. Familjen Hannos resa kan vara deras sista på länge. – Det finns många risker, säger Zekiye Hanno.

Det har bara gått drygt tre veckor sedan familjen Hanno kom hem från sitt lantställe i byn Beth Kustan som ligger i sydöstra Turkiet nära staden Midyat.

På farmors och farfars farm har barnen fått leka loss bland får och getter, de har skördat vete och lekt kurragömma med kusinerna.

Upptrappningen av Syrienkriget

Likt många Södertäljebor så åker familjen till området varje år och stannar i minst en månad. Men årets resa kan vara den sista på länge. Upptrappningen av kriget i Syrien några kilometer bort och nu senast, bombdådet i Suruc är bara några av oroligheterna som skrämmer dem från att åka tillbaka.

– Det finns många risker. När man ser det så vågar man inte åka dit längre, säger Zekiye Hanno som oroar sig för släkten som bor där.

Stark relation till hemlandet

Familjen har varit besökt pappans barndomshem i byn Beth Kustan i stort sett varje sommarlov. Genom åren har Södertäljesyskonen varit på en hel del platser som deras assyriska förfäder härstammar ifrån. Idag har de en stark relation till hemlandet. Och det är något pappan tycker är fortsatt viktigt att ha.

– Det är viktigt så att de lär känna landet och får kännedom om vår historia där. Våra traditioner och vår kultur både här och där samt får en förståelse för båda, säger han och tillägger:

– Och så att de får träffa min familj, min mamma, pappa och mina bröder. Det är viktigt att de inte glömmer det assyriska språket samt varifrån de härstammar, säger Nuri Hanno.

Ni kom nyligen hem från er resa därifrån. Tror du att det var den sista resan på en lång tid framöver?

– Jag vet inte faktiskt. Om läget är som nu så skulle jag inte rekommendera någon att åka dit, det finns risker. Man vågar inte påstå annat, säger Zekiye Hanno.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.