Gunnar Örnerborg. Foto: SVT

Taxingeborna slipper bergkross

Uppdaterad
Publicerad

Skanska har nu bekräftat. Man lägger ner sina planer på en bergkross i Taxinge. För de boende i området kan man nu efter tre års kamp dra en lättnadens suck.

Företaget Skanska har i flera år försökt få tillstånd av länsstyrelsen att få krossa 1,5 miljoner ton berg i Taxinge. Inte alls långt från en badstrand, en å med rödlistade fiskar och turistattraktionen Taxinge slott.

Något som de boende i området, som i mångt och mycket bor där för naturen och lugnet, har motsatt sig från första början.

Bandet bredvid tomten

Gunnar Örnerborg bor precis invid där det planerade transportbandet skulle gå.

– Det känns jätteskönt, men man har hållit på med det här i tre år nu så man vill ju se papper på att det är över.

Gunnar Örnerborg har tidigare sagt i en SVT-intervju att han hade tvingats flytta om transportbandet och företagets planer blev realitet.

– Ja, det hade varit ohållbart att bo mittemot en industriverksamhet med ett transportband intill tomten.

Informerade andra

För tre år sedan började han och andra boende att knacka dörr i Taxinge.

– Vi gick runt till i stort sett alla i Taxinge, för många hade heller inte förstått vidden av det hela. Skanska har haft kontrakterad personal som kanske har lagt ner hundra timmar på det här. Jag har säkert lagt ner sju hundra timmar på det.

– Men det positiva är ju att man fick träffa mycket folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.