Foto: SVT

Misstänkte terrorresenären: ”Lagen är ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

I går hölls slutpläderingarna i det första fall som gått upp i Svea hovrätt gällande så kallade terrorresor.

SVT har träffat den 25-åring som står åtalad för att ha försökt ta sig in i Syrien och ansluta sig till en terroriststämplad organisation.

Den 1 april kom lagen om de så kallade terrorresorna. Det innebär att en person kan åtalas för att ha försökt åka till krigsdrabbade länder med avsikt att begå terrorhandlingar.

Och i våras var en 25-årig svensk medborgare på väg till Syrien. Han stoppades i Turkiet och skickades tillbaka till Arlanda. Väl där greps han och i bagaget hittades bland annat en skyddsväst och ett pistolhölster.

Mannen friades i tingsrätten och nu är hans fall det första i landet som är uppe i hovrätten.

– Allt det här är ett politiskt spel som jag inte bryr mig om. Den här lagen är ett skämt, säger han.

– Det kommer att få konsekvenser. Lagen kommer att få motsatt effekt, för man griper och fängslar oskyldiga muslimer. Då får man inte tårta tillbaka.

Stödjer inte de sekulära

25-åringen menar att hans mål med resan ner till Syrien var att ansluta sig till den terrorstämplade organisationen Jabhat al Nusra (Nusrafronten), som numera heter Jabhat Fateh al-Sham.

Dock säger han sig inte ha velat strida för rörelsen.

– Jag ville hjälpa det syriska folket, muslimerna, som blir slaktade varje dag av den syriska regimen, Iran, Kina och USA.

Vad ville du göra, rent praktiskt?

– Jag ville åka ner och se vad det fanns för behov. Det kan man inte säga innan man är där.

Men det finns en rad olika organisationer som inte är terrorstämplade men som ägnar sig åt socialt arbete, varför valde du Nusrafronten?

– Andra rebellgrupper strider för människoskapta lagar. Eftersom människor och lagar skapade av människor inte är felfria så är det inget som jag stödjer.

Shiamuslimsk bakgrund

25-åringen är svensk medborgare men har också iransk bakgrund. Just Iran, och dess allierade i den syriska regimen och den libanesiska shiamilisen Hisbollah, är bittra fiender till vad som tidigare kallades för Nusrafronten.

– Shiiter är inte muslimer, de har sin egen religion.

Men du har väl ändå shiitisk bakgrund?

– Nej, jag växte upp i en sekulär familj. Och de har aldrig trott på shia-skrifterna. 

Vidare hävdar 25-åringen att de fyra största provinserna i Iran är sunnimuslimska, trots att landet enligt officiella beräkningar kan bestå av upp till 90 procent shia-anhängare.

– Det är bara den förtryckande eliten i Iran som är shia.

Sympatiserar med IS

Mannen uttrycker även sympatier för den ökända terrorgruppen IS.

Hur kan man stödja en grupp som avrättar folk och filmar det?

– För det första ska man komma ihåg att det är krig.

Men krig är krig och avrättningar är väl en annan sak?

– Det som IS har gjort är inte i närheten av vad den syriska regimen har gjort. Eller vad Iran, USA och Ryssland har gjort.

Men då behöver man väl inte stötta någon av de sidorna?  Man kan bli en aktivist eller hjälpa till i humanitära organisationer?

– Det var det jag ville göra och här hamnade jag, säger han och syftar på rättegången i Svea hovrätt.

Beslut i hovrätten

Domen faller den 9 december. Åklagaren har yrkat på tio månader i fängelse, i beaktande av tidigare brott som 25-åringen har gjort sig skyldig till.

Han har tidigare varit gängmedlem och suttit i fängelse för bland annat vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.